Agrárminisztérium környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap Nagy István agrárminiszter

Környezetvédelmi és pedagógusnapi díjakat adott át Nagy István

Több mint hatvan, saját szakterületén kiváló munkát végző szakember tevékenységét ismerte el Nagy István agrárminiszter a környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából a tárcánál megtartott ünnepségen, Budapesten.

Nagy István ismertette  a tárca kiemelt környezetvédelmi terveit:

  • fontos és kiemelt feladat: megújítani a Környezetvédelmi Programot. A program feladata, hogy az ország adottságait, a társadalom hosszú távú érdekeit és a jövőbeni fejlődési céljait valamint a globális felelősségből és nemzetközi együttműködésből, Európai Uniós tagságunkból adódó kötelezettségeket figyelembe véve meghatározza az ország környezeti céljait és az eléréséhez szükséges eszközöket.

 

  • Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia megalkotásával felismerjük, hogy az ipari szereplők tevékenységének korlátozása helyett, azok támogatása is összeegyeztethető a környezetvédelmi szempontok betartásával. A cél, olyan környezettechnológiai innovációk bevezetésének támogatása, amelyek elősegítik az ökológiai lábnyom és az ökoszisztémák terhelésének csökkentését, a természeti erőforrások takarékos használatát, valamint támogatják a gazdaság környezettudatos fejlesztését.

 

  • A jogalkotással az emberi egészség védelme érdekében is nagyon sok a tennivaló. Csatlakozva az Európai Unióhoz, hazánkban is megtesszük a szükséges jogi intézkedéseket az emberi egészség megóvása érdekében.

 

Fontos, hogy a természetvédelem területén is tudjunk további előrelépéseket tenni. Ilyen lépések:

  • az állami génmegőrzési tevékenység erősítése, hiszen a génmegőrzés és biodiverzitás szakterületeknek indokolt nagyobb súlyt kapniuk. A nemzeti parki igazgatóságok ma már 14.000 őshonos magyar háziállatot tartanak, amely stratégiai állati génkészletnek minősül.
  • tájvédelem területén a táj, mint az emberek környezetének megkérdőjelezhetetlen összetevője elősegíti a helyi kulturális fejlődést, hozzájárul az emberek jólétéhez, valamint jelentős szerepet játszik a nemzeti és a helyi identitástudat kialakulásában és megerősítésében. Tájvédelem területén szeretnénk tovább lépni azzal, hogy megalkotjuk a tájvédelmet szabályozó első hazai jogszabályt.

Ezeket a célokat azonban nem tudnánk egyedül megvalósítani. Szükségünk van Önökre és örömmel tölt el, hogy a továbbiakban is számíthatunk az Önök munkájára!

Nagy István agrárminiszter köszöntőt mond a környezetvédelmi világnap és pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen az Agrárminisztérium Darányi Ignác termében 2018. június 7-én. MTI Fotó: Mónus Márton

 

Az Agrárminisztérium fenntartásában jelenleg 47 agrár-szakképző iskola működik, több mint 22 ezer diákkal. Nagy István megköszönte a pedagógusok munkáját és megerősítette, az a tárca célja, hogy minél több fiatal szeresse meg az agrárium szépségeit és nemes elhivatottságát, hogy egyre egészségesebb és jobb minőségű élelmiszereket lehessen biztosítani az ország polgárainak.

Az agrártárca vezetője kiemelte

Az agrárium stratégiai ágazat. Azzal is szembesülnünk kell, hogy a fiatalok ezt mégsem értik. Hiszen mind a középiskolákba való jelentkezések száma, mind az agrár-felsőoktatásba való jelentkezések száma nem ezt támasztja alá.

 

Környezetvédelmi és pedagógusnapi ünnepség az agrárminisztériumban

 

Ha van közös célkitűzésünk, amit a mai napon itt megfogalmazhatunk, akkor az az, hogyan tudunk eljutni a fiatalokhoz. Hogyan tudjuk őket meggyőzni arról, hogy olyan fontos kihívás, ami az emberiség előtt áll és ennek megoldásaiban, munkafolyamataiban részt venni, egy nagyszerű feladat a jövőre nézve. Nélkülük ezeket a folyamatokat, kihívásokat nem fogjuk tudni megoldani!

 

forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Mónus Márton/MTI

 

Megosztom: