Agrárminiszter Közép-európai Agrárkamarák találkozója

Közép-európai Agrárkamarák találkozója

Nagy István agrárminiszter július 5-én Bábolnán, a Közép-európai Agrárkamarák első ízben megrendezett találkozóján – melyen hat ország vett részt – jelentette ki:

A következő hét év uniós agrárköltségvetését nem szabad csökkenteni, minimum szinten kell tartani, akár az egyes országok hozzájárulásának emelésével is

    A miniszter hozzátette:

a közép-európai országoknak közös a múltja, közösek a problémái és az érdekei, ezért együtt kell fellépniük annak érdekében, hogy a gazdálkodás biztos megélhetést nyújtson a gazdák számára, és minőségi, hazai élelmiszer kerülhessen a lakosság asztalára. Mindezt  a klímaváltozás megelőzése és a fenntartható fejlődés figyelembe vételével kell elérni.

A miniszter szerint Magyarországnak alapvetően három elvárása van az új közös agrárpolitikával szemben:

  • kellően ambiciózus költségvetés legyen,
  • megfelelő szakpolitikai eszközök
  • és gyakorlatban végrehajtható egyszerű szabályok társuljanak hozzá.
Közép-európai Agrárkamarák találkozója

Közölte, ez a három szempont alapvetően összefügg:

hiába vannak megfelelő szakpolitikai eszközök, ha közben jelentősen csökkennek a források, vagy ha az új támogatáselosztási modell nem eredményez majd a gyakorlatban könnyen végrehajtható, egyszerű szabályozást.

    

Nagy István elmondta:

legalább ugyanilyen fontos, hogy olyan működőképes, pénzügyi kockázatok nélküli kifizetési szabályok kerüljenek elfogadásra, amelyeken keresztül a lehető legegyszerűbben tudják eljuttatni a támogatásokat a gazdákhoz.
    


Közép-európai Agrárkamarák vezetői Bábolnán

Nikolaus Berlakovich, a Burgenlandi Agrárkamara elnöke kifejtette,

az agrárkamarák egyetértenek abban, hogy az EU, és a dél-amerikai országok között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény mind a gazdák, mind a fogyasztók számára rendkívül előnytelen.

Az ellenőrizetlen forrásból származó, hormonkezelt és szójával etetett haszonállatok húsának importálása tarthatatlan, hiszen az is szembemegy a klímatudatos mezőgazdasági termelés eszményével, hogy hatalmas esőerdőket irtanak ki a termőterületek növelése érdekében .


    A sajtótájékoztató végén Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a mostani, gyümölcsöző tanácskozásnak lesz folytatása, legközelebb Ausztriában találkoznak a közép-európai agrárkamarák vezetői.

Forrás: MTI

Fotó: Pelsőczy Csaba

..

Megosztom: