Külgazdasági hírek külgazdasági kapcsolatok

Lehetőség nyílik az üzbég-magyar agrárkapcsolatok fellendítésére

Hodzsajev Zsamsid Abduhakimovics üzbég agrárminisztert fogadta kedden délelőtt Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke Budapesten a héten zajló Magyar – Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hatodik ülése előtt.  

Nagy István, üzbég delegáció

A miniszter hangsúlyozta, hogy

Magyarország készen áll az együttműködésre a jelenleg is zajló együttműködések erősítésére, különös tekintettel a szarvasmarha- és a baromfiágazatra.

A két ország közötti együttműködési a szárazságtűrő, illetve nem vízigényes vetőmag fajták exportja terén, illetve az akvakultúrában és az öntözési rendszerek tekintetében is megvalósulhat. Üzbegisztán kulcspartnerként tekint Magyarországra abban is, hogy önellátóvá válhasson az állattenyésztés területén, valamint lehetőségek kínálkozhatnak a magyar cégek számára az üzbég nyersanyagok feldolgozásában, saját értékláncaikba való beillesztésében is.

Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország nyitott e téren is a közös együttműködésre.

A felek  megállapodtak abban is, hogy a múlt századi gazdálkodásmódok elavulttá válása miatt kulcsszerepet tölthet be az agrár-felsőoktatás szerepe a jövőben, hiszen nem lehet ma már új technológiák bevonása, valamint megfelelően rendelkezésre álló, a nemzetközi élvonalba tartozó kutatóintézetek nélkül sikereket elérni.

A találkozó végén Nagy István és Hodzsajev Zsamsid Abduhakimovics agrárminiszterek egyetértési szándéknyilatkozatot írtak alá, mely új piaci lehetőségeket jelenthet a magyar termelőknek és a  magyar gazdáknak.

Az eseményen részt vett Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium hétfőn kinevezett nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: AM SajtóirodaFotó: Pelsőczy Csaba
Megosztom: