Agrárminiszter Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)

Letették a Paksi Állatmenhely és Ebrendészeti Telep alapkövét

Nagy István agrárminiszter a Paksi Állatmenhely és Ebrendészeti Telep alapkőletételén szeptember 12-én, csütörtökön jelentette ki:

Az állatvédelem és az állatok jólétének javítása közös ügyünk.

A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az állatvédelem támogatására idén már 170 millió forintot fordíthat a tárca melyből 12 állatmenhely és 4 ebrendészeti telep korszerűsítése valósul meg, összesen több mint 60 millió forintból. Emellett további 5 millió forintot kap az Állatorvostudományi Egyetem a menhelyi kutyák ivartalanítására.

Nagy István hangsúlyozta:

a kormány teljes mértékben elítéli az állatkínzást, ezért szigorították 2013-ban az ezzel kapcsolatos bűncselekmények büntethetőségét. Az Agrárminisztérium minden rendelkezésre álló eszközzel segíti az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a lakosság körében.

Kiemelte: a tárca valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ebben a szellemben indított útjára számos olyan programot, amelyeknek célja túlmutat az állatvédelemre vonatkozó jogszabályi, előírások ismertetésén.

Nagy István arra is emlékeztetett, hogy 2017 óta a minisztérium kezdeményezésére a központi költségvetésben külön forrás áll rendelkezésre, amely 100%-ban állatvédelmi célokra fordítható. Kifejtette:

az elmúlt években több száz elkóborolt kutya hazajutását segítette elő az ingyenes mikrochip leolvasó hálózat Budapesten.

A kutyabarát vendéglátóhelyek és önkéntes állatorvosok közreműködésével indított program országosra bővült, amihez a NÉBIH 55 chipleolvasó készülékkel járult hozzá.


A Paksi Állatmenhely és Ebrendészeti Telep alapkövét Nagy István agrárminiszter, Süli János tárca nélküli miniszter és Szabó Péter polgármester közösen tették le Hegyespusztán, ahol egy időkapszulát is elhelyeztek.

A beruházást az indokolta, hogy városában jelenleg működő állatmenhely erősen túlterhelt és nem felel meg a kor elvárásainak, így szükségessé vált egy új, önkormányzati tulajdonban lévő komplexum létesítése. A fejlesztés két fő részből áll, amely keretében kialakítanak szociális és gazdasági épületeket illetve több kutya kennelt és futtatókat is.

..

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Fekete István

..

Megosztom: