Agrárminiszter élelmiszergazdaság

Mákfeldolgozó üzem átadás Tiszavasváriban – képgaléria

Szeptember 10-én átadták a Sotiva Seed Kft. 170 millió forint értékű beruházással létrehozott máktisztító üzemét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

A jó ötleteket meg kell becsülni, éppen ezért nagy örömömre szolgált felavatni a Sotiva Seed Kft. máktisztító üzemét. A beruházás a folyamatos építkezés szép példája, a cég ugyanis pár év alatt meghetvenötszörözte a bevételét. A fejlesztés nem csak a feldolgozókat, hanem a termesztőket is támogatja, akik magasabb áron tudják a mákot értékesíteni. A magyar mezőgazdaság fejlődését tovább segítheti az Agrárminisztérium által, a Vidékfejlesztési Program keretében kiírt pályázat. Az 50 milliárdos keretösszegből ugyanis újabb 40 milliárd forint fordítható az élelmiszeripar korszerűsítésére.

Fotó : Pelsőczy Csaba

       Ezzel a kiírással a Sotiva Seed Kft.-nek is lesz lehetősége további fejlesztésekre, ugyanis a társaság a mostani gépbeszerzés után egy mákmosó eszközre is benyújthatja a pályázatát.

 Az eseményen Nagy István agrárminiszter továbbá elmondta, a tárca nemrégiben egy 50 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívást tett közzé, amelyből 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozás korszerűsítésére, a fennmaradó 10 milliárd forintot pedig a bor- és szőlőágazat fejlesztésére lehet felhasználni.

    Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, Tiszavasvári környékén nagy hagyományai vannak a mák termeltetésének és feldolgozásának. Sotkó Gyula ügyvezető elmondta, a máktermeléssel, feldolgozással és értékesítéssel foglalkozó társaság eddig tevékenységét bérmunkában végeztette, a tervek szerint a jövőben a teljes mákfeldolgozást Tiszavasváriba szeretnék telepíteni.

    Ennek első beruházása egy máktisztító gép üzembe állítása volt, emellett a termeléshez szükséges más eszközöket, targoncákat és csomagológépeket is vásároltak. A beruházást saját erőből finanszírozta a Sotiva Seed Kft. 

    Hozzátette, a cég kiemelten kezeli a mák nemesítését, mivel az étkezési mák készítéséhez alacsony, míg az ipari mák létrehozásához magas morfin- és alkaloidtartalom szükséges. A mákot csak nemesítéssel lehet finomítani, a Sotiva Seed Kft. jelenleg négy helyen végeztet valamilyen nemesítést – mondta.
    

Sotkó Gyula tájékoztatása szerint a cégnek folyamatosan nő az árbevétele, 2016-ban 16 millió, 2017-ben pedig már 612 millió forint volt. Az idén eddig mintegy 800 millió forintos árbevételt realizált a cég, amely jelenleg 16 munkavállalót foglalkoztat.
    A nyilvános cégadatok szerint a társaság adózott eredménye két évvel ezelőtt egymillió forint, míg 2017-ben már 97 millió forint volt.

forrás: mti

 

Megosztom: