Agrárminiszter az év agrárembere díj gazdáknak szóló hírek

Meg kell becsülni az agrárszakemberek munkáját

Nagy István agrárminiszter az év agrárembere díj kiírását bejelentő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Meg kell becsülni az agrárszakemberek innovatív és értékteremtő munkáját, ők a magyar társadalom „valódi fundamentumai”, akik hozzájárulnak a mezőgazdaság fejlődéséhez

A miniszter, aki a díj fővédnöke is, kiemelte:

a kitüntetéssel a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkáját, valamint társadalmi felelősségvállalását szeretnék elismerni. A cím nem egy-egy cselekedet, hanem egy egész életművet értékel

– tette hozzá. Közölte, hosszú távon pedig célja, hogy azzal vonzóvá tegyék a magyar vidéket, a szakembereken túl mindenki megszólítva érezze magát és mindenki közös ügynek érezze a vidék sorsának alakulását.

 

Nagy István, Gyuricza Csaba, év agrárembere díj, sajtótájékoztató

 

Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország sikerének záloga a vidék felemelkedése, megmaradásának záloga pedig a vidék megmaradása.

Mátrai Zoltán, az Agrotrend Csoport ügyvezető igazgatója, a díj főszervezője ismertette: a 2014-ben alapított díjra idén is 10 kategóriában lehet jelöltséget szerezni.

  • Az elismerésre bármely ágazati szereplő jelölhető, de magát is jelölheti bárki
  • október 15-től november 11-ig
  • szakmai bemutatkozás és fotó feltöltésével
  • a www.azevagrarembere.hu oldalra.

Elmondta, hogy a jelölést követően egy 70 agrárszakemberből álló bizottság novemberben választja ki a kategóriák döntőseit, akikre

  • a közönség 2018. január 5-től 20-ig szavazhat majd.

A nyerteseket egy gálaesten február 2-án tüntetik ki, ahol életműdíjakat is átadnak – tette hozzá.

 

Nagy István, Gyuricza Csaba, év agrárembere díj, sajtótájékoztató

 

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója szerint

a mezőgazdaság sikere és jövője azon is múlik, hogyan tudnak az ágazatnak olyan fiatalokat megnyerni, akik az egyre erősödő versenyben helytállnak, akik segítségével fenntartható és megőrizhető a vidéki életforma és megtermelhetők az élelmiszerek. Ennek elérése érdekében szükség van példaképekre, akik a mezőgazdaságot büszkén vállalható célként testesítik meg.

Nagy István, Gyuricza Csaba, év agrárembere díj, sajtótájékoztató

 

Kitért arra is, hogy Magyarországon a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, a 35 év alatti gazdálkodók aránya 6 százalék. Emellett alacsony a szakmai végzettségűek aránya is, a magyar mezőgazdaságban munkálkodók 3 százaléka rendelkezik szakirányú felsőfokú végzettséggel, a szakmai középfokú végzettségűek aránya is csak 10 százalék és az agrár felsőoktatásba is csak a fiatalok kevesebb mint 6 százaléka jelentkezik.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Forrás: mti

 

Megosztom: