Agrárminiszter Brillante pálinkafőző és párlatverseny Gyulai Pálinkafesztivál

Megnyílt a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

Április 12-én Nagy István agrárminiszter nyitotta meg Gyulán, a 20. Gyulai Pálinkafesztivál és Brillante pálinkafőző és párlatversenyt.

A Brillante 2019 pálinka- és párlatverseny kereskedelmi kategóriájában a fődíjat a Tuzséri Pálinkamanufaktúra Kft. 2017-ben főzött Tuzséri Szilvapálinkája érdemelte ki.

A tárcavezető köszöntőjében kiemelte:

Ma már a pálinka szó oltalom alatt áll az egész Unióban, egyedi minőséget és hungarikumot is jelent.

Ez a hungarikum képes arra, hogy a nemzeti összetartozás jelképévé nemesedjen. Álljon előttünk még sok évig ez a példás kezdeményezés, és figyelmeztessen, hogy mindannyiunknak kötelességünk: elkötelezetten ápolni és fenntartani a több, mint ezer éves kapcsolatot, amely a Kárpát-medencében és szerte a világban minden magyar embert összefűz.


Nagy István agrárminiszter nyitotta meg a 20. Gyulai Pálinkafesztivált

.

„… az ember, …, ha méltóságát, képességeit, rendelkezésre álló eszközeit felismeri s hasznosítja, szorgalommal még az éghajlatot is enyhébbé formálhatja.” – idézte a miniszter Tessedik Sámuelt, aki a 18. században jelentősen átformálta Békés megye kertészeteit.

Bár Gyula városa híres volt a szőlőtermesztéséről, mégis a gyümölcs lett a kelendő áru. Nem is véletlenül. A bő és zamatos termés java, immár 300 esztendeje kerül a „nevelős házakba”, a pálinkafőzdékbe.

Ezért aztán az sem a véletlen műve, hogy 2000-ben itt szerveződött meg az első pálinka fesztivál, amely egyedüli módon sorakoztatja fel a kiváló minőséggel bíró párlatokat, és a hozzá kapcsolódó, több száz évet felölelő tradíciók sorát.

Ennek a fesztiválnak is köszönhetően, a magyar pálinka népszerűsítése mellett megkezdődött a pálinka történeti, néprajzi kutatása. Ezek eredményeit pedig könyvekbe szerkesztették, és szakmai szimpóziumokon, kóstolók és főzdelátogatások alkalmával, meg is ismertetik az érdeklődőkkel.

.

Nagy István hangsúlyozta:

Az elmúlt közel két évtizedben megváltozott a pálinka és a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége, fogyasztói képe, megbecsültsége. A pálinkával együtt a Gyulai Pálinkafesztivál is megújult az évek során.

Mára a Fesztivál egy új, magasabb szakmai irányt határozott meg maga előtt, így nívós nemzetközi, a hazai versenyek megalkotásában szerzett tapasztalatok alapján, most a Brillante versenyre irányítja a figyelmünket.

Sokat elárulnak ennek az egyedi versenynek a jelentőségéről a számok:

  • míg 2018-ban összesen 850 tétellel neveztek a pálinka és párlat előállítók,
  • idén ez a szám elérte az 1180-at.

Így jelenleg a Brillante Magyarország második legnagyobb mintaszámú pálinka és párlat versenye.

Ezek a számok azt is mutatják, hogy az elmúlt években bővültek a pálinkafőzési kapacitások. A rendelkezésre álló forrásoknak is köszönhetően, számos új pálinkafőzde jött létre, illetve lehetőség adódott a meglévő főzdék korszerűsítésére is.

A desztillált szeszes ital gyártás szakágazathoz tartozó vállalkozások, köztük a pálinka készítők, 2015-től tavaly év végéig 1,8 milliárd forint támogatásban részesültek.

Érzékelhető tehát, hogy a pálinka gazdasági értelemben komoly potenciállal bír, turisztikai és gasztronómiai lehetőségeket hordoz. Ezáltal az előállításával foglalkozó vállalkozások szerepe is egyre jobban nőtt.

A 2017-et megelőző években a kereskedelmi főzdék által forgalomba helyezett pálinka mennyisége ugyan kis mértékben, de folyamatosan növekedett. Tavaly, az előző évhez képest 30 százalékos növekedés volt tapasztalható, ez több mint 5,5 millió palacknak felel meg.

Ma ezekből a csodálatos párlatokból kerülnek ki a kategóriák győztesei, illetve azok a pálinkák, amelyek az elkövetkező hetekben és hónapokban a magyar gasztronómia tradícióinak hordozóivá válnak szerte a világban.

A pálinka szerves részét képezi a magyar örökségünknek.


Éltessük és gyarapítsuk ezt a hagyományt is, tartva a mértéket, nem feledve az ősi intést: az első pohár a barátságé, a második a vidámságé, a harmadik a gyalázaté. – zárta beszédét a miniszter.

Az eredményhirdetést követően tartották a pálinkalovagrendek felvonulását, majd a Magyar Pálinka Lovagrend lovagavatását. Idén lovaggá avatták Jakab Istvánt, az Országgyűlés alelnökét.

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A tavaly életre hívott kezdeményezés keretében minden évben más gyümölcsöt választanak, az idei esztendő a szilva éve.

A különleges párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként.
.

Forrás: AM Sajtóiroda, MTI

Fotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: