élelmiszergazdaság gazdáknak szóló hírek

Nagy István: A gazdák összefogása eredményes volt

Nagy István agrárminiszter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában:
 
Tisztességtelen piaci magatartást tanúsítanak a léalma felvásárlói, akiket egyértelműen az extra profit motivál. A gazdák az önköltségen túl nyereségre is szert kell, hogy tegyenek. Nem élhetnek csak termelésből, szövetkezniük kell a feldolgozásban is.
 
Szabó Anett kérdésére Nagy István elmondta, hogy a korábbi, tizenhárom forintos felvásárlási árral szemben a gazdák számára a nettó húsz forintos ajánlat már megoldást jelenthet, semmi nem indokolja ugyanis a léalma alacsony felvásárlási árát. Az agrárminiszter szerint a jég megtört, a gazdák összefogása elérte célját, ugyanakkora a nyomást tovább fokozni kell, mivel a legnagyobb felvásárló még nem engedett az árból.
 
Az almatermelők összefogása mellett a politikai szándék is adott ahhoz, hogy az ideihez hasonló helyzet ne alakulhasson ki a jövőben. A feldolgozóüzemek termelői tulajdonba kerülése jelenthet megoldást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megtermelt gyümölcsök tisztességes áron történő értékesítésére. Az Agrárminisztériumban pedig több évre vonatkozó, a nemzetközi piacokhoz igazodó árképletet tartalmazó szerződés alkalmazásának előírását tervezzük a termelők és a felvásárlók között. 
 
A jövőre nézve a miniszter arról is beszélt, hogy az agrártárcának el kell készítenie egy olyan szerződéstervezetet, amely a piaci viszonyokat, termésmennyiségeket összehasonlítva tartalmaz egy árképletet.
 

 
Megosztom: