Agrárminiszter Agrárminisztérium külgazdasági kapcsolatok

Nagy István agrárminiszter az őszi Misszióvezetői Értekezleten

Az augusztus 28-án,  Magyarország nagyköveteinek megtartott őszi misszióvezetői értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Budapesten Nagy István agrárminiszter kijelentette:

A versenyképes és innovatív magyar mezőgazdaságért dolgozunk mindannyian. A következő években növelnünk kell mezőgazdaságunk versenyképességét a globális versenyben.

Az élelmiszeripar 300 milliárd forintos uniós forráshoz jut. Az a célunk, hogy a mezőgazdaság 20 millió embert láthasson el élelmiszerrel.

A külgazdaság szempontjából a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is óriási jelentőséggel bír. Az agrárexport 2017-ben rekordértéket ért el, 8 896 millió euró volt.

Az elkövetkezendő időszak egyik legfontosabb kérdésének a hatékony, modern, vízgazdálkodásra és innovációra épülő mezőgazdaság mielőbbi megteremtését nevezte. A miniszter hozzátette, hogy az új célok az Agrárminisztérium új szervezeti felépítésében is megjelennek, valamint a következő évek forráselosztásában is láthatóak lesznek.

Agráriumunk számára újra feltérképezendő terület Afrika,

  • a magyar szaktudás, innováció mellett
  • lehetőséget látunk vetőmagjaink,
  • élelmiszerbiztonsági megoldásaink, technológiánk térnyerésére
  • a dinamikusan bővülő afrikai gazdaságokban és hagyományos észak-afrikai partnereinkkel is

Példaként említette, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériummal megkezdődött a munka egy kenyai mintafarm-projekt megvalósítására, valamint folytatódik az együttműködés a sikeres ugandai projekt agrárszaktanácsadók képzése terén.

forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Burger Zsolt

 

Nagy István agrárminiszter az őszi Misszióvezetői Értekezleten
Megosztom: