agrárképzés Agrárminiszter gazdáknak szóló hírek

Nagy István: tudásalapú megoldásokra van szüksége a mezőgazdaságnak

Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió reggeli műsorában kedden (2018. szeptember 4.)

Tudásalapú megoldásokra és a versenyképességet javító eszközökre van szüksége a mezőgazdaságnak annak érdekében, hogy a magyar termékek továbbra is piacot találjanak, az ágazat pedig képes legyen megoldani a következő évtizedek kihívásait

    A  mezőgazdasági termékek iránti kereslet egyre erősödik, hiszen 2050-re 70 százalékkal nő a világ élelmiszerszükséglete, a termőterület viszont 30 százalékkal, az ivóvíz mennyisége pedig 40 százalékkal csökken. Hosszú távra szóló megoldás ma még nincs, a feladat a jövő agrárszakembereire vár, ezért erősíteni kell az ágazatban dolgozók utánpótlását.

    Nagy István jelentős eredménynek nevezte, hogy az agrárképzésben tanulók száma nem csökken, de hozzátette, hogy hosszabb távon 20-30 százalékkal bővíteni kell az utánpótlást. 
    A legsürgősebb feladatok közül kiemelte

  • az öntözhető területek növelését, hiszen vízgazdálkodás nélkül nincs sikeres mezőgazdaság.

A 4,4 millió hektár szántónak csak kis része, összesen legfeljebb 85 ezer hektár öntözhető, ami jelentősen elmarad az európai átlagtól

  • Nagy István szerint hónapokon belül lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a gazdák a saját kútjaikból öntözhessenek. 

    A miniszter versenyképességi kérdésnek nevezte

  • a technológiai korszerűsítéseket,
  • az élőmunka kiváltását,
  • a precíziós gazdálkodást
  • és a telephelyek korszerűsítését is.

A gazdák növekvő hitelállománya azt jelzi, hogy az érintettek felismerték ezek jelentőségét és lehetőséget látnak a versenyképességet erősítő fejlesztésekben – hangsúlyozta az agrártárca vezetője.

forrás: mti

 

Megosztom: