agrár

Növekedési pályára állítottuk a magyar vidéket

Magyarország kormányának jövőképe az, hogy a gazdálkodás és az élelmiszeripari termelés hosszú távon is jövedelmező és társadalmilag elismert foglalkozás legyen – mondta Nagy István agrárminiszter a CPAC Hungary – második európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián.

A tárcavezető kifejtette, a 2010-es választások után hivatalba lépő polgári kormány haladéktalanul megkezdte a korábbi, vidékellenes baloldali politikai örökség felszámolását. Kemény munkával sikeresen növekedési pályára állították a magyar vidéket. Megalkottuk Európa egyik legszigorúbb földtörvényét, megvédtük a magyar földet, tudatosan fejlesztettük és azóta is fejlesztjük a hazai agráriumot és élelmiszeripart, és megvédtük és azóta is megvédjük a magyar gazdák érdekeit, hangsúlyozta Nagy István. Hozzáette, nemzeti szuverenitási kérdés az, hogy a föld kinek a tulajdonában van. Ezért vetettek véget a zsebszerződések korának, és vitték végig a „Földet a gazdáknak” programot.

A miniszter arról is beszélt, hogy az élelmiszer-ellátás nemzetstratégiai kérdés. A magyar vidék olyan tartalékokkal rendelkezik, melyek az állandóságot nyújtják a gyorsan változó, kihívásokkal teli világban. Az intézkedések előterében a rövid ellátási lánc megerősítése és a helyi termékek támogatása, az önellátás további megerősítése áll. A hazai termékek választásával a magyar családokat és a magyar gazdák megélhetését is támogatjuk – húzta alá.

A tárcavezető leszögezte, a vidék gazdaságának erősítése egész Magyarország megerősítését jelenti. Éppen ezért a kormány az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosított nemzeti kiegészítő finanszírozást a Közös Agrárpolitika Stratégia Terv 2023-2027 közötti időszakában az uniós fejlesztési forrás mellé. Ennek köszönhetően feldolgozó üzemeket, raktárakat, tárolókat és állattartó telepeket építenek, modernizálják és digitalizálják a mezőgazdaságot, alapjaiban újítják meg a magyar vidéket és a magyar agráriumot.

Végül Nagy István kitért arra is, hogy természeti tőkénk, a Kárpát-medence élőhelyeinek, fajainak megóvása szintén stratégiai kérdés. A környezet-és természetvédelemnek új szintre kell emelkednie, teremtésvédelemmé kell válnia. Ez egy olyan érték, amiért érdemes és kell is küzdenünk a 21. században – emelte ki.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Fekete István

Megosztom: