Agrárminiszter Agrárminisztérium FACT AG magyar agrárium Vidékfejlesztési Program zöldség-gyümölcs ágazat

Óriásberuházás az agráriumban

A FAKT AG egy közel 1 milliárd eurós, mezőgazdasági és infrastruktúra-fejlesztési beruházást valósít meg hamarosan Hegyeshalom-Bezenye települések határában.

A beruházás jelentős mérföldkő mind a cég, mind Magyarország életében. Az együttműködés által Magyarország és Németország gazdasági kapcsolata még szorosabbá válhat. A beruházás egész Közép-Európában egyedülálló, közel 330 hektár területen valósul meg.

A kertészeti, logisztikai, feldolgozási központ egész Közép-Európában egyedülállónak számít, közel ötezer új munkahelyet teremthet majd. A mai nap is megerősített abban, hogy közös munkával modernizálhatjuk és versenyképesebbé tehetjük a magyar agráriumot. Köszönöm az együttműködést Hubert Schulte-Kempernek, a FAKT AG elnök-vezérigazgatójának.

Nyilatkozta Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

Központi eleme egy olyan kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központ, amely lehetővé teszi a legmagasabb szintű kereskedelmi igények kiszolgálását egész Európában. A tervek szerint egy összesen 650-700 millió eurónyi fejlesztés irányulhat a mezőgazdasági termeléshez és hozzá a kapcsolódó ipari fejlesztésekhez, amely így az elmúlt évtizedek legnagyobb, komplex magyarországi agrár- és élelmiszeripari beruházása lesz. Ez nemcsak a térségnek, hanem az egész régiónak új lehetőségeket jelent a mezőgazdaság, különösen a zöldség-gyümölcs termelés számára.

A beruházásán belül kiemelkedik az üvegház-fejlesztési projekt. Hazánkban nagy hagyománya van a hajtatott zöldségkultúráknak és jelenleg is nagy fejlődésen megy keresztül az ágazat. Az elmúlt húsz évben a termelőfelületek csökkenése mellett ugyan, de 2-3-szor magasabb termelési színvonal alakult ki a magyar üvegházakban, professzionalizálódott a szakma. Ma 150 hektárnyi üvegházban és 400-500 hektárnyi korszerű fóliablokkban, nagy légterű sátorban zajlik zöldséghajtatás, amely felület jelentősen bővülni fog a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően.

Hazánk a jó minőségű termékeinek köszönhetően jelenleg is jelentős mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt exportál, elsősorban az Európai Unió országaiba. 2018-ban a friss zöldség exportunk 115 ezer tonna volt, értéke meghaladta a 120 millió eurót. Ennek fejlesztésében hatalmas előrelépést hozhat Magyarország számára ez a beruházás, ma a hajtatott termékek közül szinte csak paprikából van export árualapunk, paradicsom vagy éppen uborka tekintetében pedig még
a hazai piacon is kihasználatlan lehetőségeink vannak.

Ez a fejlesztés segít abban, hogy nagy mennyiségű és, magas minőségű export árualapot hoz létre magyar munkaerővel, magyar hozzáadott értékkel, a legmodernebb üvegházakkal, alkalmazott technológiákkal és eljárásokkal.
A német vállalat beruházása a legkorszerűbb árukezelő központ és hűtőház
létrehozásával a magyar mezőgazdasági és kertészeti termékek exportjának fejlődését szolgálja. A részvénytársaság egy 30 hektárnyi üvegházat épít fel, 50 hektárra tervez szabadföldi kertészetet. A fejlesztésnek köszönhetően az itt előállított áruk, valamint a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat számára kiugrási lehetőséget jelenthet az európai piacokra.

A magyar agrárexport dinamikus növekedéssel az elmúlt években elérte a 9 milliárd eurót. Ez és az ehhez hasonló beruházások teszik lehetővé, hogy néhány éven belül meghaladjuk a 10 milliárd eurót és tovább erősítsük hazánk piaci jelenlétét Európában és szerte a világon.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: