Nagy István agrárminiszter

Stratégiai megállapodást írtak alá a komlótermesztés újjáélesztése érdekében az Agrárminisztériumban

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt., A vállalat 30 millió forinttal támogatja a programot – ismertette Nagy István agrárminiszter május 22-ei sajtótájékoztatón, Budapesten.

 A miniszter az aláírási ceremónián hangsúlyozta

a kormány felelős a vidéken élőkért és számukra megélhetést szeretnénk biztosítani. Hosszú távú cél, hogy mintegy 50 ezer ember átkerüljön a közmunka-programból az agráriumba.         

Nagy István jelentős lépésnek tartja a megállapodást, hiszen

  • az 1980-as években 500-550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót,
  • ami 2011-re öt hektárra csökkent.
Nagy István agrárminiszter beszél, miután stratégia együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. az Agrárminisztériumban 2018. május 22-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

A miniszter szerint

a Heineken Hungária Zrt. jó nyomon járt, amikor felismerte, hogy ha az országban akar termelni és értékesíteni, akkor magyar alapanyagokat használ fel.

Kiválónak nevezte a magyar árpára vonatkozó együttműködést, amelynek köszönhetően a Soproni sör mostanra száz százalék magyar árpából készül – tette hozzá.      

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta

Heineken támogatásával megvalósuló komlóültetvény szorosan kapcsolódik a segélyszervezet Somogy megyei kastélyosdombói modellprogramjához.     A Barcsi kistérségben immár nyolc éve zajló nagyszabású szociális projekt hátrányos helyzetű családoknak kínál kiutat a szegénységből. A támogatásnak köszönhetően a segélyszervezet egy hektáron kezdheti meg a komló termesztését, amelynek gondozásával és szüretelésével a háztartások munkalehetőséghez jutnak   

 

Stratégiai megállapodást írtak alá a komlótermesztés újjáélesztése érdekében az Agrárminisztériumban

 

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a

  • Heinekennél kiemelt ügyként kezelik a magyar beszállítókat és
  • arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék és
  • hozzájáruljanak a helyi gazdaságok fejlődéséhez.

Utóbbiaknak a program tervezhető jövőt jelent, míg a vállalat olyan hazai komlóhoz jut, amely őrzi a magyar termőföld értékeit.     

Kitért arra is, hogy 2017-től a Soproni sört 100 százalék magyar árpából főzik, ezzel támogatva több mint 100 magyar gazdát. Idén pedig a Soproni radlerekhez használt meggy és bodza is magyar.    

 Az eseményen kiadott sajtóközlemény szerint a cég vállalja, hogy a megtermelt komlót piaci áron felvásárolja, ezzel biztosítva a fenntartható működés és hátrányos helyzetű családok biztos megélhetését. Az első palántákat várhatóan ősszel ültetik Kastélyosdombón. 

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

 

Megosztom: