agrár

Szent György napi kihajtás a Hortobágyon – videó

.
Nagy István agrárminiszter április 27-én, a Hortobágyon jelentette ki:

A Szent György naphoz kapcsolódó kihajtás egy olyan ünnepi pillanat, amely egyszerre szimbolikus és gyakorlati jelentőségű, valamint rámutat arra, hogy milyen kincsei vannak hazánknak

Nagy István a rendezvényen arra emlékeztetett, hogy az UNESCO 20 éve tette a Hortobágyi Nemzeti Parkot a világörökség részévé.

A miniszter kiemelte: ez a terület Európa legnagyobb kiterjedésű szikes pusztáján fekszik. A Hortobágy pedig nemcsak a múlt őrzésére hivatott, hanem komoly természet- és környezetvédelmi szereppel is bír.

Hangsúlyozta: Gazdasági haszonállatainknak nagy értéket jelentő formagazdagsága fejlődött itt ki. A tárcavezető szerint a Hortobágy a környezet- és tájgazdálkodásnak köszönhetően rendkívül kedvező hatással van a környezetre:

  • pótolhatatlan a természetes ökoszisztéma megőrzésében, a rendezettség kialakításában.

Mindezek mellett az idegenforgalom szempontjából is kiemelt jelentőségű ez a terület. Egész évben sokféle turisztikai látványosság és kikapcsolódási lehetőség várja az érdeklődőket, ilyen alkalom a mai is – tett hozzá a tárcavezető.

Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Ennek jegyében idén immár harmadszor várja a látogatókat a Puszta Napja, amely a kihajtási ünnepet és kézműves vásárt is magába foglal.

.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Fekete István

Megosztom: