Földművelésügyi Minisztérium

Szigetközi gulyahajtás Dunaszegen

2018. április 28-án Szomolányi László gazda gulyájának első tavaszi kihajtására került sor Dunaszegen. A gulyahajtás fő támogatója a Földművelési Minisztérium. A megnyitó Nagy István, felkért agrár- és vidékfejlesztési miniszter köszöntőjével kezdődött:

Szent György nap hagyománya a magyar mezőgazdaság életében mindig egy kiemelten fontos és jelentős nap. Örömünnep, hiszen megkezdődhet a legeltetés. Ezt ünnepli a magyar nép a kultúrájában, hagyományaiban. Az az életérzés és életforma, ami kifejezetten a legeltetéshez és állattenyésztéshez köthető, ma már nem elterjedt. Akik csinálják, azok nagyon elhivatott emberek és végtelenül fontos a munkájuk. A Földművelésügyi Minisztérium feladata az, hogy az ilyen kezdeményezéseket mindig támogassa, mert a mai városi embert közel kell hozni a mezőgazdasághoz.

Szigetközi gulyahajtás 2018

Hagyományőrzés, a népi kultúra ápolása és a mezőgazdasági életvitel bemutatása a fő célja a negyedik alkalommal megrendezett szigetközi gulyahajtás rendezvényének.

Babos Attila, Dunaszeg polgármestere köszönetét fejezte ki minden támogató és segítő felé, hogy évről évre bemutathatják azokat a gazdákat, akik fáradtságot nem kímélve állattartással foglalkoznak.

Szomolányi László marhatartó is méltatta a támogatók, elsősorban a miniszter úr jelenlétét, hogy negyedik éve töretlenül támogatja a rendezvényt, majd elmondta:

2018. április 28-án Szomolányi László gazda gulyájának első tavaszi kihajtására került sor Dunaszegen

A mai napon egy 120 tehénből álló gulya fog elhaladni előttünk. A program városi emberekre gyakorolt hatása – azon kívül, hogy egy napot közösen eltöltünk – az, hogy a vízügy beleegyezésével a Vámosszabadi hídtól egészen Ásványráróig ez a gulya már az értéri erdőben is legelhet. Ennek az a hatása, hogy az ártéri. lombos erdők aljnövényzetét a marhák nagyon szívesen legelik, kitisztítják és ezáltal az árvízlevezető képesség megnő.

Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA társelnöke beszédében felhívta a figyelmet:

A mai nap kiváló lehetőség arra, hogy a legautentikusabb környezetben a legfiatalabb gazdának a gazdaságát tudjuk bemutatni. A bemutató gyönyörű természeti környezetben zajlik, az ide látogató családok pedig az állattartáshoz kapcsolódóan nagyon sokan interaktív módon részt tudnak venni a különböző programokban.

Az esemény évről évre újabb programokkal és látványosságokkal bővül. Ma már igazi családi kikapcsolódást jelent gyermekeknek, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt.

 

Megosztom: