Kimle Országgyűlési képviselői körzetem

Szigetközi önkormányzatok a fenntartható energiahasználatért – képgalériával

A Szigetközi Önkormányzatok a fenntartható energiahasználatért című energetikai korszerűsítési projekt – melyben 5 szigetközi település vesz részt -, Kimle tekintetében a végéhez ért. A napelem rendszer ünnepélyes átadására 2018. szeptember 28-án 15:30 órakor került sor a kimlei faluházban.

Az ünnepélyes átadáson Eller Gizella polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a projektet. Jelen volt dr. Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő, Németh Zoltán a Győr-Moson Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó István az NRG Services Kft. vezetője.

Kimle Község Önkormányzata konzorciumi formában Hédervár, Kisbodak, Ásványráró és Püski községek önkormányzatával energetikai korszerűsítést valósít meg az alábbi épületeken: Kimle Polgármesteri Hivatal, Napsugár Óvoda , Szivárvány Óvoda , Tornacsarnok , Hédervár Polgármesteri Hivatal , Kisbodak Polgármesteri Hivatal, Ásványráró Polgármesteri Hivatal  az Óvoda épülete , Püski Sportöltöző  és Orvosi Rendelő.

A szerződött támogatás összege: 167.355.800,-Ft. A támogatás mértéke (%-ban): 100% volt. 

A tárcavezető beszédében elmondta: 

Egy képviselő életének legszebb pillanatai, amikor a lakossággal együtt örülhet az új fejlesztések láttán, hiszen a gondokból-bajokból mindig adódik elég,  ezért az örömöt mindig meg kell becsülni!

A kormány célja, hogy az itt felnövő generációnak teljesebb, egészségesebb életet nyújtson. Hiszen ők fogják tovább építeni a falu életét. Számukra ez nem újdonság lesz, hanem egy teljesen természetes velejárója lesz az életnek.

A beruházás másik nagy jelentősége, hogy 1 millió forinttal segíti a település költségvetését éves szinten, mivel ennyi  energiát takarít meg. S ha még azt is hozzávesszük, hogy nincs szén-dioxod kibocsátás, nincs környezetkárosítás, akkor még inkább érzékelhető, milyen óriási előrelépést tettünk. 

Gratulálok az önkormányzatoknak ahhoz, hogy mertek előre menni, pályázni és volt elég idejük, erejük, akaratuk, hogy részt vegyen ezen a pályázaton. S ahogy látszik, a település méretéhez, nagyságához képest kifejezetten patinás beruházásokra, fejlesztésekre tettek így szert. 

fotó: Bánhegyi István

 

A projekt keretében a

  • Kimlei Polgármesteri Hivatal, a Napsugár Óvoda, a Szivárvány Óvoda, valamint a Tornacsarnok épületeinek tetejére, továbbá az Ásványrárói Polgármesteri Hivatal és az Óvoda tetejére az elektromos áramfelhasználás kiváltására napelemek kerülnek felszerelésre.
  • Hédervár és Kisbodak Polgármesteri Hivatalának épületei, valamint a Püski Sportöltöző és Orvosi Rendelő épülete komplex energetikai felújításon esik át, melynek keretében elvégzik az épületek hőszigetelését, fűtés korszerűsítését és akadálymentesítését,
  • továbbá megtörténik a korszerűtlen nyílászárók cseréje, valamint az elektromos áramfelhasználás kiváltására napelemeket helyeznek el az épületek tetején.

 

Az átadásra a kimlei óvódások rajzokkal és a vendégek számára ajándékokkal készültek.

Az ünnepélyes átadással párhuzamosan a Kimlei Nemzetiségi Általános Iskola sportnapot tartott, melynek keretében birtokba vették a diákok a sportpályán kialakított gumiborítású futókört és a fitnesz eszközöket. A futóverseny keretében pedig 2018 métert teljesítettek, érintve a napelemekkel felszerelt épületeket a településen. 

 

 

Megosztom: