Magyar Nemzeti Parkok Hete Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ

Természeti értékeink közös örökségünk – Magyar Nemzeti Parkok Hete

Nagy István agrárminiszter május 24-én, Kecskeméten, a Magyar nemzeti parkok hete 2019 programsorozat központi nyitórendezvényén

Sokszínű tájaink, változatos természeti környezetünk, gazdag élővilágunk közös örökségünk, védelme pedig komoly feladat, amely környezetünk kincseinek megismerésével és megmutatásával kezdődik. Ebben nyújthatnak óriási segítséget nemzeti parkjaink

 A tárcavezető kiemelte:

nemzeti parkjaink ökoturisztikai szempontból is nélkülözhetetlen egységek, amelyek reprezentálják Magyarországot.     

Hazánkban jelenleg több mint 800 létesítmény, tanösvény segíti a környezeti nevelési tevékenységet, amelyből 349 részben vagy teljes egészében valamelyik nemzeti park igazgatóságának fenntartásában van – tette hozzá.    

Nagy István agrárminiszter beszédet mond
a Magyar nemzeti parkok hete 2019 programsorozat központi nyitórendezvényén

Az agrárminiszter a biológiai sokféleség május 22-i világnapja kapcsán hangsúlyozta:

alapvető, rendszerszintű változásokra, teljes paradigmaváltásra van szükség ahhoz, hogy a természet emberi élethez való hozzájárulásai hosszútávon, fenntartható módon az emberiség rendelkezésére álljanak.


    A biológiai sokféleség rohamos csökkenésének megállításához ugyanis nem elegendő a környezet- és természetvédők erőfeszítése, eredmény csakis valamennyi érintett ágazat együttes munkája révén érhető el – fogalmazott.

Magyarország a világon elsőként ismerte fel a génmegőrzés fontosságát. A mezőgazdasági termelés és élelmiszerellátás alapjait képező genetikai erőforrások megvédése, fejlesztése és fenntartható használata kiemelt állami feladat lett, nemzetbiztonsági, valamint élelmezés- és élelmiszerbiztonsági stratégiai kérdés.


    

Emellett a régi magyar növényfajták és őshonos haszonállatok nemzeti örökség, a nemzeti identitás részei és Magyarország szimbólumai is – tette hozzá.
    Kiemelte,

a génmegőrzésben az állami szerepvállalás növelése érdekében 2017-ben a tárca génmegőrzési stratégiát készített.

Az idén induló, 4 éves programra összesen 12,3 milliárd forintot fordít a kormány, amelyből 2019-ben 1,7 milliárd forintot lehet felhasználni.


    Mint mondta,

a feladatok, fejlesztések végrehajtása megköveteli az intézményrendszer hatékonyabbá tételét is. Ennek érdekében pár napon belül megalakul a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ,

amely két kiemelt génmegőrzési intézmény, a Növényi Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ összevonásával jön létre.


    Az új intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban tudja szolgálni a génmegőrzést, a kormány által elfogadott program végrehajtását – fogalmazott a tárcavezető.

A megnyitóünnepség végén Nagy István agrárminiszter és Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára öt Pro Natura díj, tíz Pro Natura emlékplakett, 21 miniszteri elismerő oklevél mellett átadta a Magyar Tájdíjat is.

..

Forrás: MTI

Fotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: