Dr. Nagy István FM államtitkár Földművelésügyi Minisztérium magyar kormány

Több mint egymilliárd forintból épül Európa legnagyobb CRAVO-háza Nagyrécsén

Az ország első, egyben Európa legnagyobb CRAVO-háza, amelyben bogyós gyümölcsöket fognak termelni, a településen lévő Hivekovics családi gazdaságban épül. Az üvegházakhoz hasonló szerkezetű, számítógép által működtetett építmény ünnepélyes alapkő letételére március 29-én került sor.

Hazánk legnagyobb áfonyaültetvényével is büszkélkedő családi gazdaság tulajdonosai, Hivekovics Ákos és Zoltán hatvan hektáron termelnek különböző gyümölcsöket. Jelenleg több, mint egymilliárd forint összértékű gazdaságfejlesztési beruházás zajlik a vállalkozásnál, amelyre közel 700 millió forint vidékfejlesztési támogatást nyertek. A már említett egy hektár alapterületű CRAVO ház a Mura program keretein belül létesül.

Az eseményen elhangzott: a kanadai technológia alapján készülő létesítmény az üvegházak komoly versenytársa. Azonban nem üveg, hanem számítógépes „okos-megoldással” működő, nyitható, zárható UV-szűrős, nagyon erős diffúz fólia borítású építmény a CRAVO ház. Technológiája lehetővé teszi, hogy folyamatosan ideális körülményeket teremtsenek a benne termő gyümölcsöknek és szélesítsék a termő időszakot.

Közel 700 millió forint vidékfejlesztési támogatást nyert a Hivekovics családi gazdaság a CRAVO ház építésére, mely a Mura program keretein belül létesül.

 

Négy éve vágtak bele

Hivekovics Ákos felidézte: testvérével közösen négy éve fogtak bele a vállalkozásba, külföldi tanulmányutat követően. Akkor építettük ki az első ültetvényeket.

Az elmúlt években a munkánkhoz sok támogatást kaptunk, köztük a Mura-program jóvoltából.

A termőföld, az érintetlen természeti környezet óriási kincs, amellyel a térségben rendelkezünk. Ennek kapcsán kezdtünk el gondolkodni évekkel ezelőtt a Mura-programról – erről Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszélt.

Olyan vállalkozásokat, szakembereket, akik az agrárgazdaságban, a turizmusban érdekeltek. A Hivekovics-testvérek előbbiben élen járnak 

fogalmazott a politikus. A fejlesztés kapcsán hozzátette:

a termőföld a beruházásból nem marad ki, ám a modern technika is párosul hozzá.

 

A mezőgazdaságnak lépést kell tartania

Ezt követően dr. Nagy István földművelésügyi miniszter-helyettes, államtitkár mondott beszédet. Kiemelte:

a magyar mezőgazdaság sikere azon múlik, lépést tud-e tartani a világban zajló robbanásszerű változásokkal, meg tud-e felelni az új kihívásoknak.

Ehhez elkerülhetetlen az agrárdigitalizáció, a legkorszerűbb számítástechnikai eljárások, a precíziós gazdálkodás átvétele, minél szélesebb körű alkalmazása. A számítógép-vezérelte mezőgazdasági gépek segíthetik a termelőket abban, hogy jobb és megbízhatóbb minőségben termeljenek. A mezőgazdaság hosszú távú és kiegyensúlyozott fejlődése, a versenyképesség növelése érdekében az ágazat legnagyobb felvevő piacának számtó élelmiszeripart fejleszteni kell, ezzel párhuzamosan az agrárexporton belül pedig a feldolgozott termékek aranyát.

A magyar mezőgazdaság sikere azon múlik, lépést tud-e tartani a világban zajló robbanásszerű változásokkal, meg tud-e felelni az új kihívásoknak. – mondta Dr. Nagy István FM államtitkár

A miniszter-helyettes megjegyezte: az ország jövője és versenyképessége szempontjából meghatározó, hogy miként tud megélhetést biztosítani a vidéken élők számára. Ahhoz pedig, hogy a magyar agrárium és élelmiszeripar felvegye minőségében, hatékonyságában a versenyt a világgal, korszerű, mai követelményeknek megfelelő technológia, szaktudás kell.

 

Megosztom: