Agrárminisztérium Nagy István agrárminiszter Országgyűlési képviselői körzetem

Töretlen lendülettel – Beszélgetés dr. Nagy István agrárminiszterrel

 

Szűk két hónap telt el agrárminiszterré történt kinevezése óta. Aki figyelemmel kísérte eddigi munkáját, s az elmúlt időszakot, az tapasztalhatja, munkatempója változatlan.

Mindig pörgős volt az élet körülöttem, miért is változna ez meg? Változik a világ, új kihívások érik az embert. Nem lehet megállni.

 

A minisztérium feladata megnövekedett. A vidékfejlesztés ismét az Agrárminisztérium hatáskörébe került.

Ezt természetesnek tartom, hiszen így vált tejessé az agrárium irányítása, kiteljesítése. Korábban Kecskeméten működött a Vidékfejlesztési Államtitkárság, s ez sok egyeztetési nehézséggel járt.  Az lenne a természetes, ha az államtitkárság visszaköltözne Budapestre, a Kossuth térre, azonban erre még várni kell, hisz a tér rekonstrukciója kapcsán a minisztérium épületét is felújítják. A munkálatok befejezéséig az államtitkárság Kecskeméten marad.

 

Fő vonalakban fölvázolná a jövő terveit?

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat. Ebben a büdzsében az agrárium szinte minden területére több jut. Tovább szeretnénk erősíteni az élelmiszer-biztonságot, az állat-egészségügyet. Fejleszteni kívánjuk az agrárkamarai vidéki hálózatot, a nemzeti parkokat, a meteorológiai szolgálatot. Erőteljesebben kívánjuk támogatni a magyar borászatot és a méhészetet. Régi adósság az osztatlan közös földtulajdon megszüntetése. Erre eddig igazán nem találtunk megoldást. Kollégáim már dolgoznak azon a jogalkotási menetrenden, ami alapján megoldás születhet erre a problémára. Azt tervezzük, hogy a Nemzeti Földalap megvásárolja ezeket a földeket, s majd átgondolt módon értékesíti azokat. Továbbra sem változott az álláspontunk abban a kérdésben, hogy minden magyar termőföld magyar gazda kezébe kerüljön.

 

Úgy tűnik, mintha erősíteni szeretné az agrárdiplomáciát. Nemrég Vietnámban járt, majd több nagykövettel is tárgyalt Budapesten.

Magyarország számára az ázsiai piac komoly erőforrást jelent, ezért alakítunk ki szoros agrárdiplomáciai kapcsolatokat Vietnámmal. Július 7-én egy magyar-vietnámi baromfitenyésztési üzem alapkőletételén vettem részt, mert fontosnak tartom, hogy tovább erősítsük gazdasági kapcsolatainkat. Ezt követően tárgyaltam a japán nagykövettel, hisz a mangalicaexport tekintetében a japán piac kiemelten fontos számunkra. A szudáni és a libanoni nagykövettel is az együttműködés lehetőségeiről egyeztettünk.

 

Az agrártámogatások tervezett brüsszeli csökkentéséről is ejtsünk néhány szót.

Nem vagyunk egyedül azzal a véleményükkel, hogy elfogadhatatlan a közös agrárpolitikára fordítható uniós források Európai Bizottság (EB) által javasolt csökkentése a 2020 utáni időszakra. A magyar agrártárca számításai szerint a források 2018-as összehasonlító áron a közvetlen kifizetéseknél 16,4 százalékkal, a vidékfejlesztési támogatásoknál 26,6 százalékkal csökkennének. A visegrádi négyek, illetve Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia, valamint a balti országok is egyértelműen elutasítják ezt.

 

Önt ismerve senkit nem lep meg, hogy igyekszik választókörzete jelentős eseményein is részt venni. Legyen az akár egy Szent László-napi mosonmagyaróvári rendezvény vagy egy bölcsőde átadása.

Mindent megteszek azért, hogy a térségben élők hétköznapjaiban is részt vegyek. Hozzáteszem, az eddig elért sikerek mögött is ott van a háttérben az a kitűnő szakembergárda, akik segítik a munkámat. Nélkülük nem érünk el eredményeket. Így van ez odahaza is. Természetes, hogy szívemen viselem azoknak az embereknek a sorsát, akiknek akaratából országgyűlési képviselő lehettem. Ismerem választókörzetem összes települését, Szigetköz az egyik nagy szerelmem, azért is vettem örömmel részt azon az eseményen, Dunaszigeten július elején, ahol elmondhattuk, hogy állami tulajdonú létesítmények fejlesztésével és a mellékágak kotrásával, 1,9 milliárd forint európai uniós támogatásból javul majd a Felső-Duna mellékág-rendszerének árvízvédelme és vízpótlása. 

Ez a projekt a legjobb bizonyíték arra, hogy ha egy térség összefog, akkor csodákra képes. Elismeréssel adózok az itt élőknek ezért a tenni és élni akarásért.

 

Forrás: http://www.gymsmo.hu/data/files/nyugat_hirmondo/2018_08_nyugat_hirmondo.pdf

Szerkesztő: Böröndi Lajos

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Megosztom: