Agrárminisztérium környezet- és természetvédelem Körös-Maros Nemzeti Park nemzeti park természetvédelmi terület

Újabb fejlesztés Makó térségében: átadásra került a Montág-pusztai Állattartótelep

 

Dr. Nagy István agrárminiszter a mintegy félmilliárd forintból létrehozott Montág-pusztai Állattartótelep átadásán augusztus 14-én, kedden:

A kormány ebben az európai uniós ciklusban 37 milliárd forintot fordít arra, hogy 92 projektben 100 ezer hektárnyi terület természeti állapota javuljon.
    Emellett 4,4 milliárd forintot költ ökoturisztikai látványosságok, szolgáltatások fejlesztésére, valamint a LIFE programok és egyéb projektek keretében további 19 milliárd forintot a természeti értékek megőrzésére.

    Ezek a beruházások a környezet védelme, a városi emberek számára biztosított kikapcsolódás lehetősége mellett azzal, hogy a fiatalokkal is megszerettetik a természetet, fontos szerepet játszanak  az agrárium utánpótlásának megteremtésében.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság több mint 600 millió forintból megvalósított fejlesztésnek köszönhetően az utánunk jövő nemzedékek is örökösei lesznek a Dél-Tiszántúl természeti és táji értékeinek.

 

A politikus leszögezte, nem lehet gazdasági szempontokból felülírni a jövő örökségét. A Makó közelében megvalósult fejlesztésnek köszönhetően egy 700 jószágból álló újabb szürkemarha törzstenyészet jött létre, amelynek elsődleges feladata a génmegőrzés – tette hozzá.

 

A beruházással egy új magyar szürkemarha törzstenyészet jött létre Makó közigazgatási határában, a Montág-puszta szélén.

 

     Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója elmondta, a Montág-pusztai Állattartótelep komplex fejlesztésére több mint 496 millió forintot fordítottak.

 • Elkészült egy új, 1280 négyzetméter alapterületű, három oldalról zárt istálló
 • és a hozzá csatlakozó 7850 négyzetméteres karámrendszer,
 • amely mintegy hétszáz magyar szürkemarha teleléséhez biztosít megfelelő feltételeket.
 • Egy iroda- és fogadóépületet,
 • valamint egy 320 négyzetméteres kiszolgáló épületet is emeltek,
 • elkészült a szervestrágya-tároló,
 • a csurgalékvízgyűjtő-akna
 • és a szikkasztóárok-rendszer.
      

A nemzeti park 2620 egyedes szürkemarha-állományával az egyik legnagyobb hazai tenyésztőnek számít. A fejlesztés eredményeként a meglévő állatállomány bővítésével Csongrád megye legnagyobb szürkemarha-tenyészállománya jött létre – tudatta a szakember.
    

A génbanki szerepet betöltő állattartó telep Csongrád megye legnagyobb minősített szürkemarha tenyészállománya.

 

A projekt részeként mintegy 105 millió forintból Békés megyében,

 • Tótkomlós térségében a puszták eredeti vízháztartásának helyreállítása,
 • s ezzel a tavaszi vízborítások biztosítása érdekében két új műtárgy
 • és három átjáró épült,
 • és átalakítottak több csatornaszakaszt.

A 881 hektárnyi pusztát érintő beavatkozás hatására javulnak a védett vízi és mocsári fajok életfeltételei.

 

A kormány ebben az európai uniós ciklusban 37 milliárd forintot fordít arra, hogy 92 projektben 100 ezer hektárnyi terület természeti állapota javuljon.

   

 Lázár János (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta:

fontos az együttműködés a térség települései és a nemzeti park között a természet és ember közötti egyensúly helyreállítása érdekében. A térségre kétszáz éve még jellemző pusztai életforma ma már csak szigetszerűen lelhető fel, ezért fontos a még megmaradt területek megóvása.

 

Forrás: mti

Fotó: Kovács Zoltán

 

Megosztom: