Agrárminiszter Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)

Túzokvédelem – Tovább kell csökkenteni a szabadvezetékek veszélyességét

Nagy István agrárminiszter április 9-én, a túzokvédelmi célú földkábel-fektetési projekt átadó ünnepségen, Kunpeszéren jelentette ki:

Nagy eredmény és büszkék lehetünk rá, hogy hazánk nemzetközi összehasonlításban is élen jár a szabadvezetékek madárbaráttá átalakítása terén

Nagy István a rendezvényen arról beszélt, hogy a madárvilágot fenyegető legsúlyosabb veszélyek egyike a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés miatti pusztulás. E probléma felszámolására jött létre az Akadálymentes Égbolt megállapodás.


Nagy István agrárminiszter a túzokvédelmi célú földkábel-fektetési projekt átadó ünnepségen, Kunpeszéren

.

A miniszter szerint: a középfeszültségű hálózat madárbaráttá tételéért már több országrészben is zajlottak beruházások. Így összesen 3446 kilométer hosszú vezetékszakaszon történt meg az oszlopfejek szigetelése, 120 kilométer hosszú légkábelt cseréltek le földkábellel és 2724 láthatóság-növelő eszközt helyeztek ki az ütközéses balesetek csökkentése érdekében.

Hozzátette:

gyakorlatilag teljesen sikerült felszámolni a problémát a Hortobágyi Nemzeti Park belső törzsterületein, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben és a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben.

A tárcavezető kiemelte, hogy a légvezetékek földkábelre cserélése természet- és tájvédelmi szempontból leginkább hatékony eljárás. Az országot behálózó, több mint 60 ezer kilométeres szabadvezeték-hálózatnak csak a töredékén alkalmazható ez a megoldás – hangsúlyozta a miniszter.

Az Agrárminisztérium koordinációjában a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 2020-ig megvalósul a konfliktustérkép pontosítása, amely a szabadvezetékek madarakra jelentett veszélyességének helyzetét ábrázolja.

Emellett értékelés készül az eddig alkalmazott műszaki megoldások madárvédelmi szempontú hatékonyságáról, továbbá segítjük ezeknek az ismereteknek a megosztását

– sorolta az agrárminiszter.

.

Forrás: MTI

Fotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: