Országgyűlési képviselői körzetem

Ünneplő református gyülekezet Jánossomorján és Újrónafőn

November 8-án Jánossomorján és Újrónafőn ünnepelte a helyi református közösség, hogy gyülekezeteik erősödnek, lehetőségeik folyamatosan nőnek.  Magyarország kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. által a Dunántúli Református Egyházkerületen keresztül finanszírozta azokat a fejlesztéseket, melyek átadását ezen a napon adták át.

Az eseményen Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is jelen volt.

Jánossomorján megújult a református imaterem, míg Újrónafőn a lelkészi lakás helyreállítása s ezzel együtt Demjén István személyében az új lelkipásztor beköltözése jelenti azt a mérföldkövet, amely még szorosabbá formálhatja a református közösséget.

A miniszter köszöntő beszédében elmondta:

Határozottan ki vagyunk téve a nagyvárosok hatásainak, az identitás- és értékkeresés ma kifejezetten jellemzi a helyi kis közösségeket. Nagyon fontos, hogy legyen olyan talaj a lábunk alatt, amelybe mély gyökereket tudunk ereszteni, hogy megmaradjanak.

Kiemelte:

Ha valahol örök érvényűséget keresünk, akkor nincs más kapaszkodó, mint Isten igéje.

Óriási felelősség a XXI. században, hogy a gyermekeinknek hogyan tudjuk továbbadni az értékeinket. Ezek a kicsi beruházások is azt szolgálják, hogy a fiatalok is akarjanak jönni a közösségünkbe. Egy olyan helyre. ahova jó hazatérni, mert az otthon érzésével tölt el. Köszönet minden lelkipásztornak, hogy vállalják a szolgálatot és hirdetik az igét minden egyes alkalommal, mert szükségünk van rá!

Az ünneplés Jánossomorján, a felújított református  imaházban kezdődött, ahol Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke tartott istentiszteletet.

A püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy a református helyi közösségek egyik legfontosabb feladata a közösségek építése. Ennek missziójára költségvetésük közel 40%-át fordítják az egyházkerületben.

A jánossomorjai imaterem és az újrónafői lelkészi lakás felújítása lehetőséget teremt a közösségi élet fellendülésére. Újrónafőn és Jánossomorján a gyülekezet épül, az Istentiszteletre járó gyülekezeti tagok száma folyamatosan nő.

Az újrónafői lelkészi lakás épületén azonban felújítási munkálatot közel 40 éve egyáltalán nem végeztek. Így az építési beruházást a bontási munkálatok indították.

  • Bontani kellett a régi nyílászárókat, a padlóburkolatot és az alatta található korszerűtlen aljzatbetont, a fürdőszoba csempe falburkolatát, és a konyhaablak alatti parapetfalat.
  • Következő munkafolyamat a korszerű víz,- és hőszigeteléssel ellátott aljzatbeton készítése volt az épület parókia részének teljes területén. A beton megszilárdulását követően a villanyhálózat teljes felújítása, a fűtésrendszer korszerűsítése és a műanyag nyílászárók beépítése következett.
  • A fürdőszoba és a konyha vízvezetékeinek cseréje után a falburkolat csempével történő kivitelezése és az aljzat burkolása zárta a munkafolyamatot. A folyosó, konyha, fürdőszoba és a padlásfeljáró kerámia lap, míg a szobák laminált lap burkolatot kaptak.

A kivitelezés építőipari munkálataira szánt 14 417 274 Ft ezeket a munkálatokat fedezte, forráshiány miatt elmaradt a belmagasság csökkentéséül szolgáló álmennyezet építése, és a falak festésének kivitelezése. A parókia lakhatóvá tételének elengedhetetlen feltétele volt a festés, ezért azt a gyülekezet adományokból, és saját bevételeiből finanszírozta.

..

Forrás: AM Sajtó

Fotó: Bánhegyi István

..

Megosztom: