Agrárminiszter Agrárminisztérium erdészet, erdőgazdálkodás Erdőtelepítés és faültetés országfásítási program

A fákat nem a mának ültetjük

Nagy István agrárminiszter pénteken Mosonmagyaróváron, az Országfásítási Program faültetésén kijelentette:

Az agrártárca egyik válasza az éghajlatváltozásra a faültetés.

A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntartható világ működéséhez a legszélesebb körben járulnak hozzá a fák. Hozzátette: Az Országfásítási Program keretében az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. Az új erdők pedig egy évtized múlva évente mintegy 8000 tonna CO2-ot kötnek meg.

Faültetés Mosonmagyaróváron

Nagy István hangsúlyozta: a most elültetett fáknak húsz harminc év múlva is megfelelő környezet kell teremteni. Kifejtette: lehet majd pályázni két települést összekötő út menti fasorok ültetésére.

Emellett bevonják a programba azokat a kármentesítésre szánt területeket is, ahol javítani szeretnék a talaj állapotát. A miniszter kibővítené ezt a tevékenységet a magán szektor felé is, hiszen a hazai mintegy kétmillió hektárnyi erdő fele van csak állami tulajdonban. Új területtel a gazdák rendelkeznek, ezért szeretne a minisztérium lehetőséget biztosítani az ő számukra is, hogy részesei lehessenek hazánk legnagyobb fásítási programjának – húzta alá a tárcavezető.

Nagy István elmondta, a minisztérium megemelte a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásait is 80-130%-kal. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával pedig 500 millió forintos keretösszeggel új felhívást hirdetnek. Az Országos Erdészeti Egyesület szakmai támogatásával megvalósuló program keretében az egyes vidéki önkormányzatok, egyesületek számára is lehetőség nyílik települési szintű faültetések, utcafásítások, közpark fásítások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás igénylésére – emelte ki a miniszter.

..

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba

..

Megosztom: