Agrárminiszter Vidékfejlesztési Program

Veresegyház: Üvegházi beruházás átadó

Nagy István agrárminiszter december 14-én Veresegyházon, egy üvegházi beruházás átadásán elmondta


Az eddig odaítélt pályázatok révén Magyarország üvegházi termesztőfelület-kapacitása megduplázódott. A Vidékfejlesztési program keretében a kertészeti ágazat fejlesztésére kiírt pályázatok keretében az Irányító Hatóság mostanáig több mint 71 milliárd forint sorsáról határozott, ami csaknem 4500 kérelem támogatását jelenti. A kertészeti ágazat nagy élőmunka-igénye növeli a foglalkoztatást és a vidék népességmegtartó erejét, az ott élők életminőségét.


A tárcavezető kitért arra, hogy az odaítélt támogatásokból többek között

  • ültetvénytelepítés,
  • gomba- és hűtőházépítés,
  • fejlesztés,
  • kertészeti gépbeszerzés,
  • gyógy- és fűszernövény-termesztés,
  • üveg- és fóliaház-építés, fejlesztés valósulhat meg.
Az eddig odaítélt pályázatok révén Magyarország üvegházi termesztőfelület-kapacitása megduplázódott.

Az agrárminiszter beszélt arról, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása tavaly több mint 300 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 12 százaléka. Az ágazaton belül a friss zöldségek kibocsátása közel 180 milliárd forintot tett ki. Hozzátette, hogy

a Vidékfejlesztési program keretében a 2014-2020 közötti időszakban mintegy 1300 milliárd forint használható fel, ennek során az élőmunka-igényes ágazatok támogatása kerül előtérbe, mint például az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszer-feldolgozás.

a kertészeti ágazatok kibocsátása tavaly több mint 300 milliárd forint volt

Pásztor Béla polgármester arról beszélt, hogy ez a vállalkozás mind a településnek, mind az országnak igen hasznos, szeretné, ha továbbra is fennmaradna.

Nem a szavak, hanem a tettek számítanak.

Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 2018-ban már a magyar piacra adták el kapacitásuk 70 százalékát és csak 30 százalékot külföldre.

A mostani fejlesztés egy 1,5 milliárd forintos projekt, ami félmilliárd forintos állami támogatással valósul meg és növeli az üvegház-kapacitásukat.

FOTOGALÉRIA

Forrás: MTI
Fotó : Pelsőczy Csaba

Megosztom: