Agrárminiszter Agrárminisztérium Kertészet, szőlészet, borászat koronavírus

Virágvásárlással sok munkahely megmenthető

Virágvásárlására biztatta a lakosságot az agrárminiszter április 21-én kedden a Somogy megyei Szőlősgyörökön. Nagy István újságíróknak azt mondta:

ezzel számos munkahely megmenthető, a környezet pedig otthonosabbá varázsolható a koronavírus-járvány idején.

    A miniszter a tulipánok ültetésével és értékesítésével foglalkozó Tulip Gardenben tett látogatást, emlékeztetett arra, hogy bizonyos növények értékesítését nem lehet a járványveszély utánra halasztani.
    A kormány intézkedéseket hozott annak értelmében, hogy a vállalkozások minél könnyebben tudják túlélni a járvány okozta nehéz időszakot – mondta.


    Példaként említette

  • az év végéig érvényes hitelfizetési moratóriumot,
  • az Agrár Széchenyi Kártya maximum 100 millió forintos hitelösszegének megkétszerezését,
  • valamint a turizmus, vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban a munkáltatók mentességét a munkavállalóik munkabére utáni közterhek megfizetése alól június végéig.     
  • A munkavállalóknak csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük a járulékok közül, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot – jelezte.


    Nagy István egy vadgazdálkodásra vonatkozó kérdésre válaszolva kitért rá: „dolgoznak azon”, miként lehet értékesíteni a raktárakban, hűtőházakban felhalmozódott vadhúst, hiszen ez is ösztönözné a vadgazdálkodásban dolgozókat a vadak kilövésére.
    A vadállomány gyérítése diagnosztikai szempontból is rendkívül fontos, itt a tavasz, a vaddisznók előjönnek az erdőből és egyre nagyobb kockázatot jelentenek a házisertés-állományra – mutatott rá.

Hangoztatta, hogy

a sertéságazatban óriási a gazdasági potenciál, „a sertésállományt meg kell tudnunk védeni”.


    Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, a kormány pontosan tudja, hogy a koronavírus-járvány nemcsak az lakosság egészségét, hanem a gazdaságot, a munkahelyet, az emberek egzisztenciáját is komolyan érinti. A kormány ezért dolgozta ki a gazdaságvédelmi akciótervet, amely több lépcsőben segít azoknak, akiket a helyzet a leginkább érint. Ebből a mezőgazdaság sem maradhatott ki, hiszen az is olyan szegmens, amelynek most különösen nagy segítségre van szüksége – fogalmazott.


    Mátrai Zoltán, a Tulip Garden egyik tulajdonosa elmondta, fél hektáros tulipános kertjükbe  tavaly 30 ezer, idén 100 ezer hagymát ültettek. A virágokat egy piknik keretében értékesítették volna, de ez a veszélyhelyzet miatt elmaradt. A tulipánokat megrendelőknek szállítják ki, ám a 80 százalékát így sem tudják eladni, az elmaradt forgalmuk 5 millió forint lesz.
    Úgy vélte: az egynyári növényeket előállító vállalkozók nagy bajba kerültek, a kormányzati segítség így sokat jelent számukra.

Forrás: MTIFotó: Fekete István
Megosztom: