Agrárminiszter Mosonmagyaróvár Óvári Tudományos Napok Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

A magyar mezőgazdaság és a nemzet jövője az iskolákban dől el

Nagy István agrárminiszter november 8-án Mosonmagyaróváron a „Fenntartható agrárium és környezet – az Óvári Akadémia 200 éves – múlt, jelen, jövő” című jubileumi konferencián tartott előadást a XXXVII. Óvári Tudományos Napok keretében.

A magyar mezőgazdaság öröksége és teljesítménye alapján a hazai gazdaság húzóágazata lehet

 – jelentette ki a miniszter. 

A tárcavezető emlékeztetett, hogy Európa első, folyamatosan működő agrár-felsőoktatási tanintézményét azzal a céllal hozták létre 1818–ban Magyaróváron, hogy minél több képzett, kiváló elméleti és gyakorlati tudással felvértezett mezőgazdász érvényesülhessen a hazai nagybirtokokon. Hozzátette:

büszkén mondhatjuk, ez az intézmény egész Közép-Európa mezőgazdaságára és annak fejlődésére is hatással volt. Nagy István kiemelte: a nemzet jövője az iskolákban dől el, és ezt ma különösen komolyan kell venni.

A miniszter szerint a magyar mezőgazdaság három pilléren nyugszik:

  • az első a magyar emberek elkötelezettsége, szorgalma, tehetsége és munkabírása,
  • második a föld,
  • és végül, de nem utolsó sorban, a víz.

Hazánk nemzetstratégiai célja nem változott, továbbra is azt szeretnénk elérni, hogy a Közép-Európába silányabb minőségben érkező dömpingáruk helyett mi, magyarok hosszú távon legyünk képesek jó minőségű magyar élelmiszert előállítani – emlékeztetett a tárcavezető.

A miniszter kiemelte,

a versenyképesség javítása érdekében hazánk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fiatal és megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező termelők fejleszteni tudják a vállalkozásaikat. Ezt a célt pedig a magas szakmai színvonalú felsőoktatási intézményeink nélkül nem tudjuk elérni

 – hangsúlyozta Nagy István.

FOTÓGALÉRIA

 

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Megosztom: