Agrárminiszter gazdáknak szóló hírek magyar agrárium Mosonmagyaróvár Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

A sikeres agráriumhoz megfelelő tudás szükséges

Nagy István agrárminiszter november 10-én Mosonmagyaróváron, a helyi agrár-felsőoktatás kétszáz éves jubileumi ünnepségén tartott ünnepi beszédet.

    A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Karának jogelődjét, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézetet 1818. november 10-én nyitották meg. 
    Nagy István – az intézmény egykori hallgatója, oktatója – ünnepi beszédében hangoztatta, hogy az alapítók, Wittmann Antal és Albert Kázmér korábbi felismerését ma is meg kell fogadnunk.

Nagyon jó érzés itt lenni. Számos emlék, számos élmény kel életre ma bennünk és újra megéljük azokat az időket, amikor hallgatói voltunk ennek az intézménynek.

Óriási dolog ma számot vetni azzal, hogy ez az intézmény kétszáz éve bocsájt ki magából olyan embereket, akik arra hivatottak és arra szerződtek, hogy a mezőgazdaságban dolgozzanak.

De arra is jó, hogy egy kicsit megálljunk és próbáljuk megfejteni, hogy mi az az üzenet a mában, amiből aztán erőt gyűjtve haladhatunk tovább.

 

Végtelen büszke vagyok, hogy annak idején a kis szabolcsi faluból úgy döntöttem, hogy ide jövök..

 

200 éve az az üzenet fogalmazódik meg mindannyiunknak, hogy a mezőgazdasághoz és a sikeres agráriumhoz megfelelő tudásra van szükség!

Végtelen büszke vagyok, hogy annak idején a kis szabolcsi faluból úgy döntöttem, hogy ide jövök. Az egész életemet, az egész pályámat eldöntötte és meghatározta, és szerintem nem csak én vagyok ezzel így.

Akkor, amikor elődeink úgy döntöttek, hogy agrár-felsőoktatási intézményre van szükség, akkor nekünk ma ezt a döntést újra meg kell hozni! Meg kell újulnia a benne lévő szellemi köveknek is, meg kell újulnia az óvári gazdászok közösségének is!

Szeretném tájékoztatni a közösséget, közönséget, hogy ma délelőtt épp azt ünnepeltük, hogy egy 1,3 milliárd forintos forrásból megújul a magyaróvári vár. Az a jelkép, amelyben tanultunk, amely kifejezi összetartozásunkat, ami összeköt bennünket.

 

A sikeres agráriumhoz megfelelő tudás szükséges

 

S ahogy a vár fala és a vár alapja stabilan áll, olyan alapok vagyunk mi is, egykori óvári gazdászok. S azt kell ma, a kétszáz éves évfordulón megfogadnunk, hogy erre az alapra kell építeni a magyar és az európai mezőgazdaság újjászületését, megújulását!

Nem több és nem kevesebb a feladatunk, minthogy ezt elvégezzük!

A kihívás óriási nagy, ugyanúgy, mint kétszáz évvel ezelőtt, amikor megalakult ez az intézmény.

Felelősségünk, hogy közösen összefogva ez a közösség alapot adjon ahhoz, hogy – megújulva és kellő erővel -, mindazt a XXI. századi kihívást, ami előttünk áll, meg tudjuk oldani!

Köszönöm, hogy ez az összetartó közösség képes lesz rá, már csak azért is, mert van egy zászlónk, amin a felirat megkülönböztet bennünket másoktól. Ez a másság így szól:

„A gazda verejtéke gyarapítja a vagyont”

Munkára föl! Van feladatunk most is! Hiszem azt, hogy ez a közösség meg tudja oldani az előtte álló feladatait! Adja Isten, hogy így legyen, Isten éltesse az óvári gazdászok óriási táborát!

 

Isten éltesse az óvári gazdászok óriási táborát!

   
Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora arról beszélt, hogy miközben

kopogtat az ajtónkon a negyedik ipari forradalom, méltatlanul keveset beszélünk a mezőgazdaság forradalmáról. Pedig szembe kell néznünk a klímaváltozással és a vele járó kihívásokkal. Ezek mind az emberiség jövőjét fogják meghatározni – hívta fel a figyelmet.

   

 Árvay István, (Fidesz-KDNP) Mosonmagyaróvár polgármestere arról beszélt, hogy az ország egykori első számú agrár- felsőoktatási intézménye mindig is fontos szerepet töltött be a város életében, jelenleg az egyetem és város kapcsolata minden korábbinál szorosabb.

   

 Sinóros-Szabó Laura, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője azt emelte ki beszédében, hogy

az agrárium versenyképességének növelése és fejlesztése kívánatos, mert az élelmiszerellátásért verseny folyik a világban. Ebben pedig csak azok az országok lehetnek a nyertesek, ahol a gazdálkodók és a vállalkozók együttműködése lehetőséget teremt a verseny- és életképes élelmiszertermelésre – mondta.

    A gálán részt vettek az alapítók, Wittmann Antal és Albert Kázmér leszármazottai. Megjelentek a szaktárca politikusai, Bitay Márton Örs és Feldman Zsolt államtitkár, valamint két egykori földművelésügyi miniszter, Nagy Frigyes és Gergátz Elemér, továbbá a társegyetemek vezetői.

FOTÓGALÉRIA

 

forrás: mti

fotó: Bánhegyi István

 

Megosztom: