Öntözés és vízgazdálkodás öntözésfejlesztés vízgazdálkodás

Az öntözés a biztonságos élelmiszerellátás alapja

Az Agrárminisztérium kiemelten támogatja a mezőgazdasági öntözésfejlesztéstjelentette ki Nagy István agrárminiszter a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Öntözési Szakmai Napon, csütörtökön, Szolnokon.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy

a hazai szántóterületek alig 2 százalékán, mintegy 76 ezer hektáron folyik öntözéses gazdálkodás.

Az Agrárminisztérium célja, hogy az öntözött területeket 2024-ig megduplázza; 2030-ra pedig legalább 400 ezer hektárra növelje.

Az mezőgazdasági öntözés feltételeinek javítása, az öntözött területek növelése és az ehhez szükséges feltételrendszer javítása társadalmi-, gazdasági- és környezeti szempontból egyaránt kulcskérdés – emelte ki a tárcavezető. Kifejtette: a Kormány 10 éven keresztül évente 17 milliárd forint pluszforrást biztosít az öntözéses gazdálkodás, a vízkeresleti és vízkínálati oldal fejlesztéseihez.

A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett öntözésfejlesztési pályázatok felső határa 500 millió forintról 2 milliárd forintra növeltük. Az Agrárminisztérium támogatja az öntözési közösségek megalakulását is.

A miniszter felhívta a figyelmet az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényre; továbbá a szaktárca által létrehozott öntözési igazgatási szervre, a Nemzeti Földügyi Központban működő Öntözésfejlesztési Főosztályra ami segítséget nyújt a termelői vízkereslet megszervezéséhez és ahhoz, hogy gyorsabban és egyszerűen lehessen hozzájutni a vízügyi hatósági eljáráshoz kapcsolódó engedélyekhez.  

Nagy István hangsúlyozta, több vizet bocsájt ki hazánk, mint amennyi beérkezik az országba, ezzel a különbözettel pedig gazdálkodnunk kell. Hozzátette: az éghajlatváltozásra az egyik válasz az öntözéses gazdálkodás kiterjesztése.

A kormányzat szándéka és a gazdák érdekei egybeesnek az öntözés fejlesztésével kapcsolatban, ami nagyon jó lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar agrárium sikeres legyen – emelte ki a tárcavezető.

Forrás: AM SajtóirodaFotó: Fekete István
Megosztom: