Agrárminiszter Belarusz Köztársaság külgazdasági kapcsolatok

Élénkülő agrárkapcsolatok Magyarország és Belarusz között

Belarusz nagykövetét, Aliaksandr Khainouskit fogadta hivatalában Nagy István agrárminiszter. A felek a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséről folytattak megbeszélést, továbbá egyeztettek a Magyar-Belorusz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság soron következő ülése előtt.

A tárgyaláson Nagy István a gépjárműtechnológiai együttműködés kiaknázását javasolva a magyarországi gyártás, összeszerelés lehetőségét ajánlotta fel. Magyarország a hazai erőgépgyártás fejlesztésében érdekelt, a belarusz traktorok európai piacra gyártása egy lehetséges lépést jelenthet ezen a területen. A belarusz mezőgazdasági gépgyártás termékei világszerte ismertek, az iparág zászlóshajója a minszki traktorgyár.

A miniszter jelezte:

a magyar kormány és a Belarusz Köztársaság Kormánya között elfogadás alatt van a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás, amely elősegítheti a magyar és belarusz cégek kölcsönös befektetéseit az agrárium és élelmiszeripar területén is. A felek egyetértettek abban, hogy lehetőségek mutatkoznak a technológiák cseréjére, pl. a juh- és haltenyésztés tekintetében.

A Belarusz Köztársasággal folytatott élelmiszergazdasági kereskedelmünk minden évben jelentős pozitív szaldót mutat.

  • Kivitelünk 2012 és 2017 között 11,8 és 17,3 millió euró között változott.
  • 2017-ben exportunk 25 százelékkal,
  • importunk pedig 30 százelékkal csökkent a 2016-os évhez viszonyítva.
A tárgyaláson Nagy István a gépjárműtechnológiai együttműködés kiaknázását javasolta

 

A mezőgazdasági termelés méretét tekintve Belarusz vezető pozícióval bír a posztszovjet országok között.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Kovács Zoltán

 

 

Megosztom: