Agrárminisztérium Bálványosi Nyári Szabadegyetem Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdáknak szóló hírek Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Eredményesen zárultak a szakmai találkozók Erdélyben (képgalériával)

 

Nagy István agrárminiszter három napos erdélyi útja során

  • egy vágópontot adott át Csíkcsomortánban,
  • egyeztetett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel, erdélyi gazdaszervezetek vezetőivel,
  • valamint részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetésén a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

 

Minden magyar, így az erdélyi mezőgazdaság versenyképességének növelése is a feladatunk.

 

A hivatalos szakmai találkozók előtt Nyerges-tetőn, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik székelyföldi csatájának helyszínén az Agrárminisztérium minden munkatársa nevében tette tiszteletét, és felavatták az összefogás és emlékezés kopjafáját. 
Nyerges-tetőn mindössze kétszáz székely honvéd nézett szembe a betörő orosz és kozák katonák tízezreivel.

Önfeláldozó küzdelmük ellenére vereséget szenvedtek, de szívünkben és lelkükben örökké élnek és velünk vannak. Nyerges-tető a haza védelmében való küzdelemben, a halált megvető szembeszállás szimbólumává vált.

A nyerges-tetői honvéd hősökhöz és az itt magasló fenyőkhöz hasonlóan ragaszkodjunk mindenkor a gyökereinkhez, mert akkor még ezer év múlva is magyarul és itt emlékezhetünk.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

Anyaországi mintára székely gazdák termelői összefogással hoztak létre vágópontot Csíkcsomortánban, amelyet Nagy István agrárminiszter adott át.

Örömmel tölt el, hogy a fiatal székely gazdálkodók kezükbe vették saját sorsukat, céljukat pedig önerőből, együtt, összefogva valósították meg  Ez a beruházás mintaprojekt is egyben, hiszen ilyen nem volt még Székelyföldön.

A miniszter szerint, ha a gazdák sikeresen üzemeltetik a feldolgozót, az megnöveli a versenyképességet, nagyobb jövedelmet érnek el, ezáltal pedig növekszik a mezőgazdaság vidéki népességmegtartó ereje, ami Székelyföldön különösen fontos szempont.

 

Látogatása során Nagy István az erdélyi mezőgazdaság versenyképességének növelése érdekében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel, valamint erdélyi gazdaszervezetek vezetőivel  is egyeztetett.

Az Agrárminisztérium fontos célkitűzése a teljes Kárpát-medencét lefedő agrárkapcsolatok erősítése és kiemelt feladat a magyar gazdálkodók érdekképviselete. 

 

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

A tárca segítette a határon túli magyar agrárszervezetek létrehozását Felvidék, Muravidék, Horvátország, Partium és Erdély területén mind a tömbmagyar területeken, mind a szórványban, így a szaktárca ma már egy jól működő, átfogó kapcsolati hálóval rendelkezik, nagyságrendileg fél millió magyar gazdálkodót ér el.

A mezőgazdaság modernizációjának hatása a vidékre címmel tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetést a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Nagy István kiemelte, hisz a magyar falvak életképességében, véleménye szerint az élelmiszeriparnál biztosabb üzlet nem igazán látható.

Meggyőződésem, hogy a technológiai fejlődések ellenére a mezőgazdaságban az emberek is mindig jelen lesznek. Az új igényekhez új szaktudással rendelkező szakembergárdára van szükség. Azt is elmondtam, hogy a különleges, minőségi, illetve a mennyiségi termelés lehet az ágazat sikerességének kulcsa. Komoly feladatunk, hogy a jelenleginél több pénz maradhasson a gazdáknál, hogy a jövedelmezőségük növekedjen az Európai Unió tagjaihoz képest is. 

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

(AM Sajtóiroda)

További pillanatképek:

 

Megosztom: