Agrárminiszter Külgazdasági hírek külgazdasági kapcsolatok

Erősödő agrárkapcsolatok Kazahsztánnal

Nagy István csütörtökön Kazahsztánba látogatott, ahol Omarov Szaparkhan kazah agrárminiszterrel a kétoldalú partnerség és együttműködés kölcsönös fejlesztésének további irányáról tárgyaltak. Az ország a közép-ázsiai régió egyik legfontosabb állama, amely nagy lehetőségeket tartogat a magyar mezőgazdaság számára is.

Hatalmas potenciál rejlik a világszínvonalú magyar vetőmagágazat és a kazahsztáni óriási termőterületek összefogásában, különösen a kukorica területén.

– hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

A felek új üzleti lehetőségeket fedeztek fel, amelyek tovább mélyíthetik a kapcsolatokat a magyar cégek számára a jelentős fejlesztések előtt álló kazah baromfi- és juhszektorban is. A digitalizáció és az innováció átformáló ereje jelentős hatást gyakorol majd az agrárium területére is, ahol az okos technológiák alkalmazása a termelékenység és feldolgozott termékek kereskedelmének megnöveléséhez vezethet. Ebben magyar érdek a jó gyakorlatok megosztása és a növekedésben rejlő lehetőségek kihasználása, valamint a magyar és kazah integrált egyetemi-kutatási rendszerek közötti együttműködés bővítése.

A találkozó során a két miniszter aláírta a „Szándéknyilatkozat Magyarország Agrárminisztériuma és a Kazah Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériuma között a mezőgazdaság területén történő együttműködésről” című dokumentumot, amellyel világos irányt adtak a jövőbeli partnerség számára.

Forrás: AM SajtóirodaFotó: Fekete István
Megosztom: