Mosonmagyaróvár Országgyűlési képviselői körzetem

Kiemelten jó a foglalkoztatási együttműködés Mosonmagyaróvár térségében

Több mint 250 fő részesült támogatásban az elmúlt két év során Mosonmagyaróváron a térségi foglalkoztatási együttműködés keretében. A támogatás erre az időszakra 350 millió forint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5.1.2-15 konstrukciójának keretében. Az ünnepélyes projektzáró rendezvényt október 2-án tartották Mosonmagyaróváron.

Az eseményen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlási képviselője is részt vett. A miniszter beszédében elmondta:

A munkaerőpiac helyzete országosan látványosan javult 2010-óta: nőtt a foglalkoztatottak száma, javult a foglalkoztatási arány és csökkent a munkanélküliségi ráta. Fontos kiemelni, hogy Győr-Moson-Sopron megye rendelkezik a legjobb munkaerőpiaci mutatókkal az összes megye közül. A megyében gyakorlatilag teljes foglalkoztatásról beszélhetünk.

Ebben jelentős szerepe van a megye erős gazdaságának, az itt lévő versenyképes és folyamatosan fejlődő vállalkozásoknak. Az egy főre jutó GDP Győr-Moson-Sopron megyében 5 millió forint volt, ami Budapest után a második legmagasabb, 29 százalékkal haladta meg az országos szintet 2017-ben.A megyében tavaly közel 230 ezer főt foglalkoztattak, amely több mint 23 százalékkal emelkedett 2010 óta és 3,2 százalékkal 2017-hez viszonyítva.

Ezek a számok természetesen egy nagyon komplex munka eredményei, amiért kiemelt elismerés jár Mosonmagyaróvár vezetésének is.

A térség gazdasági ereje nagyon erős. E mellé az erős gazdasági közösség mellé fölépült egy olyan kifejezett érzékenységgel bíró, szociális és munkaügyi ágazat és ebben részt vevő emberek közössége, ami ezt a sikert is hordozta magában. Az emberi sorsok megismerése révén személyes üggyé vált a segítségnyújtás. Ez az, amire nagyon büszkék lehetünk!

Az együttműködési projekt sikeres megvalósítása érdekében Partnerségi Fórumot, Irányító Csoportot, Paktum irodát és Projektmenedzsmentet állítottak fel.

Az álláskeresők között 10 célcsoporttal foglalkoznak kiemelten: ezen csoportok közül kiemelném a GYED-ről, GYES-ről visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek csoportját. Hiszen tudjuk mindnyájan, hogy Kormányunk a gyermekvállalás támogatását elsődleges célnak tekinti, s mindent meg kell tennünk tehát, hogy támogassuk őket. Hogy azt is tudják, van visszaút a munka világába.

A projekt december 31-ig tart, de nyugodtan elmondhatjuk néhány hónappal a vége előtt, hogy sikeres éveket zártunk.

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatallal, a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatallal, valamint a Szociális Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.-vel konzorciumi partnerséget hozott létre a TOP-5.1.2-15-GM1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében, azzal a céllal, hogy a Mosonmagyaróvár térségi foglalkoztatási együttműködés (paktum) megalakításával hozzájáruljon a térség foglalkoztatottsági szintjének növeléséhez, a vállalkozások szakképzett munkaerő-hiányának csökkentéséhez, ezáltal elősegítve a térség gazdasági fejlődését.

A Paktum keretében Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata konzorciumvezetőként vett részt. dr. Árvay István, a város polgármestere a projektzáró eseménye arra hívta fel a figyelmet, hogy

az irányszámot túlteljesítve több, mint 300 embernek tudtak segítséget nyújtani a program során a tanácsadástól a jövedelempótló támogatásig bezárólag. Ehhez szükség volt arra a több mint 50 cégre is, akikkel sikerült ilyen típusú kapcsolatokat is kiépíteni.

Abban a térségben, ahol ilyen kevés a munkanélküliség és mindenki versenyez a munkavállalókért, nagyon nehéz feladat volt előteremteni a projekt feltételeként szabott indikátorszámokat, de a sok munka eredményeként ezt is sikerült megvalósítanunk. Köszönöm ebben a munkatársak segítségét!

A rendezvényen felszólalt Horváth Lajos a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője is. A vezető megköszönte a mosonmagyaróvári programban részt vevők munkáját, hiszen – ahogy mondta – a megyében elsőként tudták végigvinni a TOP munkaerőpiaci programot. Ennek lényegét abban fogalmazta meg, hogy a projektben dolgozók végig hittek a megvalósításban annak ellenére, hogy a munkaerőpiaci mutatók a megyében rendkívül jók.

Mindenkire szükség van az adott térség gazdaságának fejlődéséhez. Ezek a programok arról szólnak, hogy a munkáltatók a nehezebb helyzetben lévő munkavállalókat is tudják alkalmazni – ha kell, különböző támogatások segítségével.

zárta beszédét.

..

Forrás: AM Sajtó

Fotó: Bánhegyi István

..

Megosztom: