agrár

Nagy István tovább fehérítené a mezőgazdaságot

Nagy István agrárminiszter-jelölt a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén hétfőn, Budapesten.

Az agrárium területén a munkaerőhiány csökkentésére, a mezőgazdaság fehéredésének további elősegítésére, az öntözött területek nagyságának a növelésére, a feldolgozási kapacitások bővítésére lenne szükség

Nagy István közölte: ötvenezer közfoglalkoztatottat irányítana át a versenyszférába az agrárium számára, a munkaerőhiány okozta feszültségek oldására. 
    

Magyarországon 103 ezer hektár területet öntöznek, holott ennek duplájára van engedély, igény pedig 400-500 ezer hektár locsolására lenne

emelte ki beszédében az agrárminiszter-jelölt utalva arra, hogy ennek az igénynek a kielégítését feladatának tekinti. 
    

Nagy István tarthatatlannak nevezte, hogy bizonyos termékek,

 • például a szója feldolgozására nincs elegendő kapacitás az országban, és az itthon előállított, külföldön feldolgozott árut vissza kell vásárolni. 

A tárcavezető-jelölt hangsúlyozta, jelenleg minden kockázatot a termelők viselnek, akik sokszor önköltség alatti áron kénytelenek eladni termékeiket. A kockázatokat meg kellene osztani a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között – tette hozzá. 
    

A miniszterjelölt tervei közé tartozik továbbá

 • a nagyjából 300 ezer tulajdonost érintő közös osztatlan földterületek felszámolása, ez a tulajdonviszony ugyanis sokszor gátja a sikeres gazdálkodásnak.
 • Kihívás a fiatalokat inspirálni, hogy képességeiket a magyar agrárium szolgálatába állítsák – mutatott rá Nagy István, aki szerint hiába nevezzük a mezőgazdaságot kulcságazatnak addig, amíg az ifjabbak elfordulnak tőle.
      
Font Sándor, a bizottság elnöke (j) és Nagy István agrárminiszter-jelölt (b) a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én. MTI Fotó: Soós Lajos

 

A miniszterjelölt szerint

 • jobb megélhetési feltételek biztosításával,
 • tudásalapú fejlesztésekkel és
 • a duális képzés folytatásával lehetne a fiatalok számára vonzóbbá tenni a mezőgazdaságot.
 • Áldozatot kell hoznia a versenyszférának is, különféle ösztönzési eszközökre lenne szükség – emelte ki. 
      

Az afrikai sertéspestis problémájának a kezelése komoly erőfeszítést igényel – hangsúlyozta Nagy István jelezve azt is, hogy a tenyésztett állatállományt nem veszélyezteti a betegség. 

    Cél az erdősített területek növelése, a jelenlegi 21 százalékról 22 százalékra – mondta a mezőgazdasági tárca várományosa. 

    

Magyar Zoltán (Jobbik), a bizottság egyik alelnöke kérdésére Nagy István elmondta, a vidékfejlesztés teljes egészében visszakerül a minisztériumhoz. A kihívásokat, amelyek a vidékfejlesztés és az agrárium területén felmerülnek együttesen kívánjuk kezelni – tette hozzá a miniszterjelölt. 
    

Ami az alelnök Nébihhel kapcsolatos felvetést illeti, a jövendőbeli tárcavezető megjegyezte: egyetért azzal, hogy szükség van a kapacitások bővítésére. 
    

Nem lehet kérdés, hogy Magyarország a GMO-mentesség útján haladjon

húzta alá Nagy István szintén Magyar Zoltán felvetésére. 
    

Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke elmondta, hogy a GMO-összetevőket tartalmazó élelmiszereket külön polcokon kellene forgalmazni, ezzel is segítve a fogyasztókat a választásban. Nagy István úgy fogalmazott, hogy messzemenőleg egyetért az ötlettel, elsődleges célja az állattenyésztésben használt takarmány biztosítása, ezt követően pedig a feldolgozott áruk kérdéskörével is foglalkozni kíván. 
    

Fontos lenne egy sikeres kertprogram elindítása, az embereket rá kell venni arra, hogy újra legyen kedvük megművelni a kertjüket, s meg is kell tanítani rá őket.

A bizottsági ülésen hét igen és három tartózkodás mellett támogatták a miniszterjelölt kinevezését. A mezőgazdasági bizottságnak hét fideszes és három jobbikos tagja van, az LMP-s Gémesi György összeférhetetlenség miatt nem kezdhette meg munkáját, más párt pedig nem delegált tagot.

Forrás: MTI

Megosztom: