Agrárminiszter Agrárminisztérium növényvédelem

„One Health” Konferencia: Az egészséges életmód az élelmiszerbiztonságnál kezdődik

A Magyar Állatorvosi Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara –valamint az MTA Agrártudományok Osztálya kiemelten fontosnak tartotta, hogy összehívja a növényorvosok, állatorvosok és humánorvosok II. országos fórumát, melyet november 28-án tartottak meg Budapesten.

 

Nagy István agrárminiszter, a rendezvény védnöke a nyitó beszédében hangsúlyozta, hogy

együtt kell megtalálnunk a válaszokat a társadalmi kihívásokra és fel kell hívnunk  a figyelmet arra, hogy a legfontosabb értéket egy ember életében az egészség jelenti. Hozzátette, hogy a megfelelő életminőség alappillére a biztonságos élelmiszer, amihez GMO- és vegyszermentes eljárásokat kell alkalmaznunk az állattenyésztésben és a növénytermesztésben egyaránt.

 

A miniszter kiemelte, hogy az Agrárminisztérium fontos feladatának tekinti az ehhez szükséges feltételek biztosítását. Jövőre a többletforrásoknak köszönhetően megteremthetőek azok a lehetőségek, amelyek az ágazat versenyképességét és termelőképességét fokozzák.

Az egész napos fórumon a három szakma jeles képviselői együttesen vitatják meg azt, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy az egyre aggasztóbb méreteket öltő környezeti- és egészségkárosodások megfékezhetők, a folyamat visszafordítható legyen.

A szakmai előadások témai között szerepel továbbá az egészség- környezetvédelem és élelmiszerbiztonság, illetve az éghajlatváltozás hatásai, következményei, várható kilátásai egészségünkre, környezetünkre. A „One Health” Konferencia ezeknek a súlyos kérdéseknek a megvitatásával, iránymutatásaival is szeretné elősegíteni a humán orvosok, állatorvosok, növényorvosok sikeres munkáját, és egyben a társadalom és nyilvánosság figyelmét is ráirányítani ezen kérdések fontosságára.

 

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Kovács Zoltán

Megosztom: