Agrárminiszter Agrárminisztérium Fülöp-szigeteki agrárkapcsolatok külgazdasági kapcsolatok

Új lehetőségek a magyar és a fülöp-szigeteki agrárkapcsolatokban

Nagy István agrárminiszter és Emmanuel Piñol, a Fülöp-szigetek Köztárságának agrárminisztere közös megállapodást írt alá a kétoldalú tárgyalásokat követően Manilában.

A mezőgazdaság területén kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítását és elmélyítését érintő érdekek közös képviselete a magyar és filippin kereskedelmi partnerség fellendítése érdekében is kulcsfontosságú.

A két ország közötti megállapodás kiterjed a tudásmegosztásra mind technikai és az élelmiszerbiztonság területén, valamint a mezőgazdasági gépesítés fejlesztése terén is.

A miniszter azt is elmondta:

hazánk érdekelt abban, hogy a szigetországgal kiemelt kapcsolatot ápoljon.

A tárcavezető biztosította  Emmanuel Piñolt arról, hogy a rendelkezésünkre álló víztisztítási és vízmegőrzési technológiák és az ahhoz kapcsolódó szaktudás átadása hamarosan megtörténhet a két ország között.


A tárcavezető továbbá kifejtette:

hazánk azon dolgozik, hogy a Fülöp-szigeteki Köztársaság engedélyezze a Magyarországról származó hústermékek bevitelét. Három magyar üzem már 2017. nyarától rendelkezik akkreditációval, ennek példájára a többi érdeklődő magyar üzem akkreditációját is kezdeményeztük.

A sertés kínálat szűkösségét a szigetországban az okozza, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a háztáji gazdaságokban nevelt egyedek száma. A háztáji gazdaságok – amelyből 7,7 millió nevel sertést –64%-os, míg az ipari jellegű tenyésztés csupán 36%-os részesedést ér el az ország sertéstenyésztésében.

A tárgyalásokon az is elhangzott, hogy még ez év első felében a Fülöp-szigeteki hatóságok állategészségügyi delegációt küldenek Magyarországra. A delegáció feladata lesz majd felmérni az itthoni állategészségügyi helyzetet és az azt ellenőrző magyar rendszereket. Jelenleg Fülöp-szigeteki Köztársaság korlátozza a sertés eredetű termékek importját Magyarország teljes területéről.

A regionalizáció mielőbbi bevezetése érdekében a magyar hatóságok mindenben a fülöp-szigeteki hatóságok rendelkezésre állnak  és a magyar vállalatok készen állnak a filippin kereslet megbízható és jó minőségű sertéshússal való kielégítésére – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.


A korábban a régió más országaiban és területein, így a Vietnámban, Hong Kongban és Szingapúrban is elért regionalizáció jól mutatja a magyar termékek iránti bizalmat.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: AM

Megosztom: