Agrárminiszter Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

200 éves a magyaróvári agrár-felsőoktatás

2018. október 25-én ünnepélyes keretek között rendezték meg a 200. tanévnyitót a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron. Napra pontosan 200 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a hallgatók előtt az Óvári Akadémia. Ezzel a dátummal örökre beírta nevét az európai és hazai agrár-felsőoktatás történetébe. 

Az ünnepen, a Széchenyi István Egyetem vezetése nevében Prof. Dr. Földesi Péter rektor mondott köszöntőt. Az első évfolyamos hallgatókat Dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár Város alpolgármestere köszöntötte. 

Az első évfolyamos hallgatókat Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntötte

 

A magyaróvári agrár-felsőoktatás évszázadok óta hozzájárul az agrárium fejlődéséhez. Tudás nélkül nem lehet sikeres mezőgazdasági tevékenységet folytatni és ez minden korra érvényes.

– hangsúlyozta Nagy István

Az intézmény falai között két évszázadnyi tudás, szakértelem és  az agráriumba vetett hit ötvöződik. A jubileumi tanévnyitó egyszerre szól a múltról, a jelenről és a jövőről is.
A Mosonmagyaróváron megalapított mezőgazdasági intézmény Európa és talán a világ  első olyan agrár-felsőoktatási intézete, amely évszázadok óta, az 1800-as évek elejétől kezdődően működik.

A magyaróvári agrár-felsőoktatás évszázadok óta hozzájárul az agrárium fejlődéséhez. 

 

Nagy István kiemelte:

Az agrárium olyan kihívások előtt áll, amelyekre a résztudományok ismeretével kell választ találni. Az agrárminiszter felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a mosonmagyaróvári intézményben lehetőség nyílik a kor kihívásaira válaszokat találni. A miniszter szavai szerint az intézménybe felvételt nyert diákok a megújuló agrárképzés zálogai és ők teszik lehetővé azt is, hogy a magyar agrárium eredményes lehessen a 21. században.

Az első éves hallgatók beiktatását és köszöntését követően Tiszteletbeli doktori cím, Címzetes egyetemi oktatói cím, Wittmann Antal-díj és a Díszoklevelek átadására, majd a dr. Markovszky György által állíttatott Obeliszk leleplezésére került sor, mely az Óvári Gazdászok Akadémia iránti feltétlen hűségét és tiszteletét szimbolizálja.

 

 

Forrás: AM Sajtóiroda

KÉPGALÉRIA

 

Fotó: Kovács Zoltán, Bánhegyi István

 

Megosztom: